Panoramsko razgledanje Sarajeva: Kako turisti vide naš glavni grad

Družili smo se sa Talijanima

Panoramsko razgledanje Sarajeva: Kako turisti vide naš glavni grad

10.06.2015 - 14:43

Sa dolaskom toplijih temperatura i sve većim brojem turista, autobusi za panoramsko razgledanje grada kompanije Centrotrans Eurolines ponovo su na ulicama Sarajeva. Ekipa našeg portala isprobala je vožnju koja traje više od sat vremena i 'kamerom' zabilježila najatraktivnije lokacije grada na Miljacki.

Na redovnoj vožnji koja kreće u 14h ispred Pravoslavne crkve, zatekli smo grupu Talijana koji su oduševljeno posmatrali lokacije koje smo obilazili tokom vožnje koja traje više od sat vremena.

Sasvim uobičajen topao radni dan u Sarajevu. Glavne ulice pretrpane automobilima, pa se kroz gužvu probijamo pored BBI Centra prema Ali-pašinoj ulici, te putujemo ka olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" i dvorani "Juah Antonio Samaranch". Kada smo prolazili pored "Koševa" turisti su nas upitali za nedavnu posjetu pape Franje, uzvikujući: Papa, Papa! - potom pokazujući rukom na stadion.

Nakon toga prolazimo pored starog groblja "Lav", pa se spuštamo na Marijin Dvor, prema zatvorenom Zemaljskom muzeju, prolazimo kroz taj dio grada i idemo u pravcu sarajevskog tranzita. Prolazimo i pored stadiona "Grbavica" o kojem dobro upućeni turisti znaju da tu stanuje FK Željezničar. Nažalost, zbog velikih krošnji drveća, bilo je nemoguće vidjeti stadion, osim na par kratkih trenutaka.

Prolazeći pored stare željezničke stanice na Bistriku, dolazimo na rutu odakle se pruža najbolji pogled na grad, dok putujemo ka Republici Srpskoj, a potom se vraćamo u grad u pravcu Vijećnice.

Talijanski turisti su oduševljeni Sarajevom, kojeg smatraju gradom dobrih ljudi i odlične hrane, uz standardne pohvale o sarajevskim ćevapima.

Pogledajte video!

Izvor: 
Redakcija / BNN