Priča o tajnom bunkeru Josipa Broza Tita

U blizini Konjica, tristo metara ispod zemlje

Priča o tajnom bunkeru Josipa Broza Tita

22.01.2017 - 21:08

Tristo metara ispod zemlje, u blizini Konjica skriva se bunker Josipa Broza Tita. Nekadašnji predsjednik bivše Jugoslavije naredio je da se u najvećoj tajnosti izgradi bukner koji će služiti u slučaju nuklearne katastrofe za svoju porodicu i 350 najvažnijih političkih i vojnih saradnika.

Vojni objekt po imenu D-O "ARC“ građen je pod velom tajnosti čak 26 godina između 1953. i 1979. godine za vrijeme Hladnoga rata, a opremljen je najsavremenijom tehnologijom onoga vremena. I danas se tu mogu vidjeti fiksni telefoni, pisaće mašine i druga poznata aparatura za komunikaciju iz sredine prošlog stoljeća.

Bunker se prostire na 6854 četvornih metara, te se sastoji iz tri dijela. U prvom ili maskirnom dijelu nalazi se nadzorna rezidencija, mjesto za tehničku podršku i uže osiguranje. Potom slijede metalna vrata debljine 1,20 metara i tunel koji vodi do centra atomskog skloništa koji može izdržati udar jačine 20 kilotona. Treći dio sastoji se protupožarnog sistema, klime, prostora za komunikaciju, spremište za vodu i naftu te slično, kao i stambenog prostora za Tita i Jovanku.

Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 Celzijevih stupnjeva, a vlažnost zraka je od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uvjete za život. Cijeli je prostor osvijetljen sa 6000 neonskih sijalica. Danas ovaj bunker ima ulogu rijetkog umjetničkog muzeja za razne umjetnike iz cijeloga svijeta, ali predstavlja i podsjetnik na vremena u kojem su prijetnje nuklearnim ratom bile svakodnevna pojava. Može se posjetiti uz prethodnu najavu preko stranice VisitMyCountry.net.
 

Izvor: 
BNN.BA/dnevnik.hr