Putovanje na Bali, tropski raj nestvarne ljepote

Fotoreportaža sa dalekog, egzotičnog indonezijskog otoka...

Putovanje na Bali, tropski raj nestvarne ljepote

15.04.2017 - 12:07

Odgovor na pitanje zašto je baš otok Bali decenijama jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija planete, traži skoro 20 sati leta iz Sarajeva do tog - jednog od 17 hiljada otoka i otočića Indonezije. Priča je ovo o magičnom otoku hramova, egzotičnih životinjskih vrsta, nepreglednih rižinih polja i sretnih ljudi.

Priroda je magični Bali smjestila tik uz evkator, na prijelazu iz Indijskog u Tihi ocean pa je klima tu tokom cijele godine idealna - s temperaturom između 20 i 35 stepeni. Ne čudi da su krajolici Balija zaštićeni pod UNESCO-om budući da su brda, planine, pješčane plaže, drevni hramovi, rižina polja, ravnice zasađene pamukom, duhanom i kafom te kokosovi drvoredi formirali idealan sklad.

Ostvro je ovo koje potpuno odolijeva modernizaciji i globalizaciji i gdje se još uvijek živi po pravilima koja se decenijama nisu mijenjala. Iako je Indonezija najmnogoljudnija muslimanska država, balinežansko stanovništvo je pretežno hinduističko i uglavnom su to Malajci. Kroz stoljeća je ovaj narod kojeg ima oko dva i pol miliona razvio balinezijski hinduizam s posebnim običajima I načinom života. Balinežani su zadržali stari način življenja, podjelu u četiri kaste, davno pismo, hramove i rezbarije životinjskih likova u drvetu. Na mnogim gradskim putevima pretrpanih motociklima, taksi vozilima i automobilima, vozi se lijevom stranom, dok nerijetko jure motociklima u svim smjerovima.

 

Budući da je tamošnje stanovništvo itekako pobožno, na Baliju postoji oko 20 hiljada hramova. To ne uključuje obiteljska svetišta, koja ima svaka kuća. Kameni kipići božanstava i demona izviruju posvuda: uz ceste, uz pločnike i raskrsnice, usred rižinih polja…podsjećanje na duhovnost na Baliju je sveprisutno. Hramovi doslovno svojom raskošnom hinduističkom arhitekturom, šarenim reljefnim elementima i zanosnim skulpturama dominiraju ostrvom.

Veliki dio hramova izgrađen je sa višeslojnim krovom karakterističnim za balinežansku arhitekturu i bogatim pejzažom prednjeg dvorišta.

Iako ih ima mnogo, teško je odrediti jedan hram koji se po svojoj ljepoti i arhitekturi izdvaja od svih ostalih. Svaki od hramova u sebi i na sebi ima nešto što ga čini drugačijim, a zajednički su im rituali iz minulog vijeka. 

Jedna od aktivnosti koja u posjeti Baliju najviše veseli turiste jeste obilazak hramova kraj kojih obitavaju majmuni. Zapravo, balinežani se ljute kada turisti takve hramove nazivaju „hramovima majmuna", no činjenica je da se oni nalaze uz šume iz kojih, u potrazi za hranom, izlaze cijele majmunske porodice.

Na ovom otočkom raju nikada nema zime i vegetacija neprestano cvjeta i buja. Duge pješčane plaže i kokosove palme su obalna scenografija ovog egzotičnog otoka, a koralji i biseri krase zanimljivo podmorje. 

Ovaj tropski otok toliko je slikovit da isprva djeluje vještački: okružuje ga toplo, čisto biserno more, dok na otoku bujaju tropske džungle. 

Posebno iskustvo na Baliju je posmatranje prostranih rižinih polja kojih ima bezbroj. Zato je pogled na intenzivno zelene mlade nasade riže koje terasasto padaju stvarajući privid valova - očaravajući. Zato nije neobično što su se najluksuzniji hoteli smješteno upravo na rubovima rižinih polja. Iz hotelskih bazena pruža se pogled na rižine terase obrubljene redovima banana što čini pravi raj za istinski odmor.

Glavna svakodnevna hrana na otoku je riža uz povrće i male količine ribe ili nekog drugog mesa. Osnova svakog balinežanskog jela, bilo ono glavno ili poslastica, jeste začin. Zapisi turista pokazuju kako je hrana na Baliju toliko začinjena da je ona za prosječnog Evropljana čak jedva jestiva. Budući da su cjenkanje i nagodbe sa uličnim trgovcima osnova komunikacije, nije teško pribaviti željene porcije hrane.


Proputovanje kroz živopisni Bali, njegova zelena prostranstva, prijateljsku kulturu srdačnih Malajaca, pogodne valove za surfere, divlje ali dobroćudne životinjama, neobične hrane i drevnih hramova ne može zabilježiti čak ni vrhunski aparati ili kamere. Ipak, nema razloga da se jedno ovakvo iskustvo ne privede kraju uz izdizanje zastave BiH koje se zavijorila na jednom stjenovitih brda čarobnog Balija.  Piše: A. Zornić

Izvor: 
BNN.BA; Foto Damir Dado Boras