Sarajevo na visoku gledu: Vidikovac kao savršen bijeg iz gradske gužve i buke

Ugodno popodne iznad grada

Sarajevo na visoku gledu: Vidikovac kao savršen bijeg iz gradske gužve i buke

30.06.2015 - 22:13

Žuta tabija, koja se nalazi na litici Jekovac, zbog čega je poznata i kao Jekovačka tabija, jedna je od utvrda koje su činile odbrambeni bedem oko starog grada Vratnika. Ona je danas značajno mjesto u gradu Sarajevu, omiljeno svima, pa gotovo svim turistima koji pri posjeti Sarajevu požele grad vidjeti sa visine.

Naš fotoreporter zabilježio je fotogaleriju predivnog zalaska Sunca nad obroncima sarajevskih planina. Mnogobrojni građani i turisti su uživali u lijepo vremenu i mirnom ambijentu daleko od gradske gužve i buke. Ovo mjesto je posebno svima koji su bar jedanput tu boravili.

Nakon provale Eugena Savojskog, 1697. godine, pokazalo se da mala tvrđava, koja se nalazila na mjestu današnje Bijele tabije, nije dovoljna za odbranu grada, pa je bosanski namjesnik Gazi Ahmed-paša Rustempašić Skopljak 1729. započeo sa gradnjom bedema oko Vratnika.

Na krajevima odbrambenog zida izgrađeno je 5 bastiona, od kojih je jedan Žuta tabija, koja je ime dobila po žutom kamenu od kojeg je sagrađena.

Nakon austro-ugarskog osvajanja Sarajeva utvrda je izgubila svoju funkciju.

Danas je Žuta tabija mjesto sa kojeg se pruža fascinantan pogled na Sarajevo i jedan je od omiljenijih sarajevskih vidikovaca.

To je i mjesto sa kojeg u vrijeme muslimanskog mjeseca Ramazana puca top, koji označava vrijeme zalaska sunca i prekida cjelodnevnog posta.

Izvor: 
Redakcija / BNN