Zavirite u prvi europski muzej ispod površine mora

Mamac za turiste

Zavirite u prvi europski muzej ispod površine mora

13.01.2017 - 14:07

Jason deCaires Taylor je kipar, profesionalni podvodni fotograf koji se još i bavi zaštitom okoliša. U prethodnih deset godina stvorio je nekoliko velikih podvodnih muzeja i parkova skulptura s više od 850 komada.

Umjetnik Jason deCaires Taylor, poznat po svojim podvodnim skulpturama, završio je još jedno djelo, "Atlantski muzej", u Lanzarotu u Španiji. Atlantski muzej sastoji se od više od 300 komada sadržanih u 12 instalacija.

Jedna od njih, koja najviše plijeni pažnju, je 100 tona težak zid, a uz nju tu je više od 200 ljudskih figura u prirodnoj veličini, skulptura podzemnog botaničkog vrta i brojne druge.

Zid, nazvan i Prijelaz rubikona, sastoji se od grupe 35 figura koje hodaju prema podzemnom zidu dugom 30 i visokom 4 metra, koji je djelomično napravljen od industrijskih, djelomično od organskih materijala. Zid je zamišljen kao spomenik apsurdnosti, a umjetniku je bio cilj podsjetiti sve da su pojmovi vlasništva teritorija nevažni u prirodnom svijetu jer se oceani, zrak, klima i divlje životinje ne mogu razdvojiti. To je i tačka nakon koje nema povratka, pa nas treba osvijestiti o klimatskim promjenama i važnosti čuvanja okoliša.

Izvor: 
BNN.BA/dnevnik.hr