Džamije Istanbula

Sultan Ejub i džamija Ortakoy jedne su od najljepših istanbulskih džamija

Džamije Istanbula

03.07.2015 - 09:31
Repotraže

Abu Ayyub al-Ansari (arapski: أبو أيوب الأنصاري‎; Jatrib, 576 - Konstantinopol, 669/674) je bio jedan od ahsaba Allahovog dž.š. poslanika Muhameda s.a.v.s. Pripadao je jevrejskom plemenu Banu Najjar koje je kasnije prešlo na Islam. Nakon Hidžre je u Medini pružao pomoć Muhamedu s.a.v.s. Učestvovao je u ratnim pohodima, a nakon muslimanskog osvajanja Egipta 640-ih, zajedno sa mnogim drugim istaknutim ashabima se naselio u Fustatu.

Ekipa BNN-a posjetila je Sultan Ejubovu džamiju u čijem je haremu ukopan ashab Allahovog poslanika Muhameda s.a.v.s. Zbog te same činjenice ovo mjesto već samo po sebi privlači sve ljude željne duhovnosti i spiritualnog putovanja. Perzijski historičar Muhamed ibn Džarir al-Tabari navodi kako je Ebu Ejub godine 49. AH (669/670), tada već u poodmakloj dobi, sudjelovao u napadima na bizantsku prijestolnicu Konstantinopol koje je vodio Jazid, sin tadašnjeg omejadskog halife Muavije. Kada je osjetio da umire, zamolio je Jazida da njegovi vojnici prodru do bizantskih zidina koliko god je duboko moguće kako bi ga tamo sahranili. Jazid mu je ispunio želju. Kasniji ne-muslimanski historičari taj događaj vezuju uz godinu 674. odnosno prvu arapsku opsadu Carigrada koja je završila neuspjehom. Kada su Osmanlije 1453. godine osvojili Konstantinpol, na mjestu na kome je po predaji sahranjen Ebu Ejub je sagrađena Ejup Sultan džamija.

Naredna džamija koju smo posjetili jeste džamija na Ortakoyu. Ona je napravljena po naredbi osmanskog sultana Abdulmedžida i sagrađena između 1854 - 1856. Arhitetkti ove džamije bili su armenci, otac i sin, Gabaret Amira i Nigogayos Balyan koji su, također, dizajnirali u čuvenu palaču Dolmabahče. Džamiju na Ortakoyu smatraju kao jednu sa najljepšim kupolama u cijelom Istanbulu. Nalazi se na samom Bosforu i svojom ljepotom ali i nesvakidašnjom mirnoćom koja je okružuje privlači na hiljade posjetilaca koji dolaze da u njoj obave namaz ili je, pak, posjete i zabilježe fotoaparatima njenu ljepotu. Uživajte!