FOTO PRIČA: Uz prve zrake sunca tračak radosti u „Pionirskoj dolini“

Šetnja sarajevskim zoološkim vrtom

FOTO PRIČA: Uz prve zrake sunca tračak radosti u „Pionirskoj dolini“

11.02.2017 - 11:19
Repotraže

Prve zrake sunca i temperatura iznad nule donijeli su tračak radosti i mrvu razdraganosti u „Pionirskoj dolini“. Veseli jeleni najbolje su pozirali ispred fotoobjektiva BNN.BA, dok je mlada lavica, ljubimica Zoo vrta, Piolina, ponosno skakutala „na oku“ mame i tate...

Samo dva kilometra udaljenosti od centra grada, na površini od 8,5 hektara prostire se sarajevski zoološki vrt, popularna „Pionirska dolina“. Iako sarajevski zoološki vrt ni malo ne liči na one prostrane zoološke vrtove kojima se mogu pohvaliti svjetske metropole, ovo je i dalje omiljena destinacija za najmlađe posjetioce.

Ovaj rekreaciono- zabavni centar ima svoju dugu tradiciju. U austro-ugarskom periodu bio je smješten na području Ilidže, ali je poslije premješten. Sarajevski zološki vrt godinama je igrao jednu od važnih uloga u životima građana Sarajeva, ali i ostalih posjetilaca, jer je ovo mjesto oduvijek predstavljalo oazu za odmor, rekreaciju i edukaciju svih generacija. RZC "Pionirska dolina" za vrijeme održavanja olimpijskih igara 1984.godine bio je uznapredovao i obogatio svoj sadržaj i ponudu za sve populacije, čak i za strance koji su zoo vrt prepoznali kao atraktivnu destinaciju Sarajeva. Razvoj i napredak zoološkog vrta „Pionirska dolina“, nažalost, uništen je tokom minulog rata (1992-1995). Na borbenoj liniji razgraničenja, pretrpio je gotovo potpuno uništenje, kada je izgubljen i bogat životinjski fond.

Tako je ovo izletište moralo krenuti ispočetka. Nakon deminiranja područja 1996. godine RZC „Pionirska dolina“ krenuo je „iz pepela“. „Pionirska dolina“ danas predstavlja pravi sarajevski potencijal. U prilog tome je i kandidatski status zoo vrta u krovnoj evropskoj asocijaciji za zoo vrtove i akvarija (EAZA). Mada, istini na volju, nadležne službe mogle su uraditi mnogo više da se ovaj potencijal razvija, pa da i glavni grad Bosne i Hercegovine ima zoološki vrt nalik onima kakav imaju svjetske metropole.

Zoo vrt trenutno raspolaže sa mnogo životinjskih vrsta koje vode porijeklo iz raznih dijelova svijeta. I dok su stanovnici majmunarnika, među kojima su majmuni, lemuri, merkanti, leptiri, bili na toplome, drugi stanovnici vanjskog dijela Zoo vrta izašli su ne bi li osjetili prve zrake sunca.
Briga o životinjama je posebno zahtjevna i skupa. Pa tako lemuri svaki dan na jelovniku imaju čak 12 vrsta namirnica, a sedmično se potroši blizu 150 kilograma voća i povrća za ishranu životinja u majmunarniku. Sa druge strane, porodica lavova jede sedam kilograma mesa svaki dan, a svaki drugi mjesec primaju riblje ulje i vitaminske preparate.

Pored majmuna, lemura, lavova, u sarajevskom zoološkom vrtu moći ćete da vidite i lisicu, razdragane jelene, zebru, medvjeda, srnu,  te razne druge životinje koje predstvljaju pravu malu atrakciju za sve posjetioce, posebno za one najmlađe...

Autor: Aldina Rovčanin/BNN.BA