Grad u kojem se sve prepliće - I ljubav i mržnja, i krv i med, i rat i mir

Mostar

Grad u kojem se sve prepliće - I ljubav i mržnja, i krv i med, i rat i mir

18.05.2016 - 13:56
Repotraže

U sam ulazak u grad Mostar prati vas modra rijeka imena Neretva. Duboka i neuobičajeno hladna i u najtoplijim ljetnim danima, kao da obećava neku posebnu pustolovinu. Plantaže crnog grožđa na koje ćete naići pred sam ulazak u centar grada govore vam da ćete piti najukusnije hercegovačko crno vino... Sve u Mostaru je posebno i ništa nije jednostavno. U „gradu na Neretvi“ kao da ti je cijeli život pred očima. I dobro i loše. I Rat i mir.

Autor: Aldina Rovčanin/ BNN.BA

Grad Mostar ime je dobio po čuvarima mostova (mostarima) koji su boravili na obalama rijeke Neretve. Imajući u vidu ljepotu i stas Mostaraca, ne čudi nas da je baš po njima grad nosi naziv. Mostarci su pravi kršni momci, visoki, plavih, modrih očiju i važe za izuzetno lijepe muškarce. Ni Mostarke ne zavrijeđuju ništa manje pažnje, te za njih kažu da su jedne od najljepših žena, vitka stasa, gorde, a u očima kao da možeš prepoznati Neretvu.

I zaista, ne postoji osoba kod koje ovaj grad ne može probuditi emocije. U Mostaru kao da se sve prepliće, ljubav i mržnja, suživot i netolerancija, krv i med, žestina i nježnost. Obično kažu da je i u životu tako, ali Mostar ti to dočarava, oslikava. U Mostaru kao da ti je cijeli život pred očima. I dobro i loše. I Rat i mir.

Nakon što vas je modra rijeka uvela u grad, na samom ulazu iznad grada na brdu Hum dočekat će vas ogroman križ koji strši iznad cijelog grada. Na mjestu gdje je postavljen križ, za vrijeme rata stajala je teška artiljerija HVO-a i tako mjesto odakle su ubijane nevine žrtve kao da postade sveto. Ako potom zastanete i osmotrite grad, osim nesvakidašnje ljepote Mostara koja opija, obasut će vas čudna energija u kojoj kao da možete da osjetite sukobljavanje grada sa samim sobom. Religiozni objekti neprirodno se sukobljavaju, strše vojnički jedan naspram drugog, spremni za boj, gordo, hercegovački tvrdoglavo kao da žele da se bore jedan protiv drugoga.

Mostar se nalazi na jugu Bosne i Hercegovine, tačnije u centru Hercegovine. Gradsko područje geografski se može opisati kao čvorište sjeverne, zapadne i istočne Hercegovine. Najpoznatija brda okolo mostarske kotline su Hum, Stolac, Fortica, Žovnica i Brkanovo brdo. Dvije najpoznatije planine koje se nalaze u blizini Mostara su Velež i Prenj. Kao i većina Hercegovine, u Mostaru ćete naići na krš, koji daje posebnu draž ovome gradu i ostavlja dojam kao da će se iza nekog od okolnih brda pojaviti more. Mostar ima umjerenu sredozemnu klimu sa blažim, ali hladnim zimama, te veoma vrućim ljetima, kada temperature i u hladu znaju iznositi i do 45 °C, te zato ovaj grad važi za jedan od najtoplijih u bivšoj Jugoslaviji i zasigurno najtopliji u Bosni i Hercegovini. U proljeće, kad nema kiše, a temperatura nije previsoka, Mostar izgleda najljepše, pa je svakodnevnica da glavnim ulicama Mostara sretnete pjesnka sa sveskom i olovkom u ruci kako žurno zapisuje ono što mu je ovaj predivan grad šapnuo.

Najveća atrakcija grada je Stari most izgrađen u 16. stoljeću. Taj prelijepi bijeli luk koji se izvija iznad modre rijeke Neretve 3. novembra 1993. godine nisu mogli zaštiti ni njegovi mostari (čuvari), kada su ga strušile snage HVO-a. Ipak, 2004. godine most je ponovo izgrađen. „Gradu na Neretvi" vraćen je izgubljeni sjaj, a Stari most je prvi kulturni spomenik u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta.

Do 1991. godine Mostar je bio mješavina kultura, naroda, vjera, civilizacija i po tome je bio jedan od najpoznatijih gradova u bivšoj Jugoslaviji. Bio je čist dokaz kako različiti narodi mogu živjeti jedni pored drugih i jedni sa drugim u miru stvarajući jedinstven mentalitet. Sve je ukazivalo na to kako Mostarci uistinu svoju pluralnost shvataju kao svoju najveću vrijednost. Posljednjih 10 godina 20. stoljeća kao da su se najviše odrazile na ovaj prelijepi grad, te su ove godine ujedno bile i najbolnije za Mostar. Pored Sarajeva, Mostar je doživio najveću ratnu tragediju. 1992. i 1993. godine kada su ga mnogi poredili na Hirošimu, a 1993. godina je vjerovatno jedna od najmračnijih u historiji grada Mostara. Te godine je zahvaljujući nacionalističkim idejama i djelovanjima došlo do sukoba među Mostarcima različitih etničnosti (Hrvata i Bošnjaka). Bošnjaci su protjerani u istočni dio grada, a Hrvati su ostali u zapadnom djelu grada kasnije samoprozvanom Zapadnom Mostaru. Tako je do dan danas. Mostar je zahvaljujući ratu 1992-1995 dobio dvije homogene cjeline (bošnjačku i hrvatsku pod nazivom Zapadni Mostar) dok je broj mostarskih Srba u gradu sveden na minimun.  Zanimljiv je citat fra Ive Markovića koji kaže: „Kada dođem u Mostar i pogledam u taj toranj i križ nad Mostarom, zastidim se kao kršćanin i vjernik.Izgradnja velikog križa na brdu Hum i podizanje velikog zvonika na nekadašnjoj liniji razgraničenja jasno je nastojao promijeniti imidž grada Mostara, usljed čega su neki htjeli jasno i nedovosmisleno pokazati čiji je ovo grad. Ovaj gad kao da je u svojoj konstrukciji, osjećanjima koja budi, slika i prilika cijele Bosne, pa ovaj grad nerijetko nazivaju "Bosna u malome". Beskrajna ljepota koja nosi svoje teško breme...

 

Tagovi: