Istanbul: Mjesto gdje se dodiruju dva kontinenta, spoj Evrope i Azije

Kralj gradova

Istanbul: Mjesto gdje se dodiruju dva kontinenta, spoj Evrope i Azije

18.05.2017 - 13:36
Repotraže

Malo je svjetskih putnika, pjesnika i umjetnika prošlo svijetom, a da nije zastalo na spoju Evrope i Azije - na mjestu gdje se dodiruju dva kontinenta oblikovana u prekrasan grad. Iščekujući susret sa Istanbulom bude se sva čovjekova čula, a nutrina treperi pripremajući se za susret sa svjetlima ovog velelijepog grada...

Istanbul je i evropski i azijski, leži na obalama i Mramornog i Crnog mora, na sedam brežuljaka, između Istoka i Zapada, na granicama civilizacija, a zbog svoje arhitekture, bogatstvu kulture i živosti koja ne prestaje - ovaj grad ne može se obuhvatiti svom dušom i pogledom.

Na svakom njegovom dijelu izmiješani su drevna historija i budućnost, orijentalni simboli miješaju se s modernizmom, svjetovnost se oslanja na duhovnost, a more i kopno se tako skladno isprepliću.

Obale i naselja spojena su velikim mostovima na Bosforu pod kojim stalno žure i nižu se bjelosvjetski brodovi. Galebovi u svojoj posebnoj igri nadlijeću valove, poigravajući se s njima, dok se sa obala čuje žamor ljudi, povici uličnih prodavača, automobilske sirene, mirišu turski specijaliteti, prolaze i dolaze grupe turista - pulsira život na svom uglu Istanbula.
Iako oduzima dah čak i iz zraka, srž grada na Bosforu osjetna je tek u njegovim uličicama i četvrtima od Sultanahmeta do Sultan Ejuba, preko Bešiktaša i Ortakoya pa sve do Mačke, Arnavutkoya, Uskudara... Veliki dio istanbulske ljepote smješten je upravo na Sultanahmetu i prostoru između dvije veličanstvene građevine: Aja Sofije izgrađene u 6. vijeku, nekadašnje vizantijske crkve, potom džamije, a danas muzeja i Sultanahmet džamije, odmah prekoputa koja predstavlja jedinu od preko 500 istanbulskih džamija, ali koja jedina ima šest minareta.

I pored drevnih, povijesnih objekata čini se da svakog dana niču novi mostovi, zgrade, restorani, sve buja i raste, veliko, lijepo i složeno - Istanbul rascvjetava u svakom času. Sa okolnih brda posmatrajući Istanbul posebno se doživljava ovaj grad: svjedoči se njegovom rađanju, sve izmiče, prolazi i rađa se upravo tu pred otvorenim očima.Nije tajna da se mnogi svjetski putnici i namjernici uvijek rado vraćaju ovom gradu u kojem se svaki njegov gost osjeća posebno važnim. Prije 200 godina slavni francuski vojskovođa Napoleon Bonaparte rekao je da "ukoliko bi cijeli svijet bio jedna država -Istanbul bi bio njen glavni grad“.

Stoga je posjeta ovom gradu na Bosforu vrijedna svakog trenutka....


Foto: İsmail Okan Ukav

Piše: A.Zornić/BNN.BA