Jedan dan na Bosforu

Ekipa BNN-a provela je dan na najvažnijem morskom prolazu u Europi

Jedan dan na Bosforu

02.08.2015 - 08:50
Repotraže

Život na Bosforu je jednostavan i u toj jednostavnosti, opet, jednako lijep. Sama važnost Bosfora u životnom, političkom, geostrateškom i turističkom smislu daje svakom posjetiocu Bosfora poseban osjećaj kada ga posjeti jer tamo i more, i ljudi, i ptice, i brodovi izgledaju važnije - bosforski!

Sve što ide uz Bosfor je važno. Jednako kao i sam Bosfor koji je, uz prolaz Čanakale, najvažnija tačka na kojoj geostrateški stoji današnja Republika Turska. Posmatrajući ljepotu Bosfora, i trud svih onih koji su gradeći oko njega uljepšavali i sam turistički doživljaj Bosfora, čovjek se ne ože oteti utisku kako je svaka ovosvjetska ljepota istovremeno i opasna jer poziva čovjeka na budnost i odgovornost ali i podsjeća na činjenicu da ne može svaki čovjek, niti svaki narod podnijeti jednak teret ovozemaljske ljepote koja je pruža i užitak i podsjeća na iskušenje. 

Na Bosforu se iz časa u čas posmatra igra brodova, od najmanjih do toliko velikih da se čine poput plovećih nebodera. Dolaze od svukud a najzanimljiviji su oni koji stižu iz dalekih zemalja: Rusije, Kine i drugih zemalja. Taj stalni prolazak stranih brodova budi ponos kod Turaka pa su, iz želje da uživaju u slasti opstanka Turske u vremenu kada su je htjeli pokoriti, spremni da pronalaze kote oko Bosfora na kojima pijući popularni turski čaj posmatraju brodove iz cijelog svijeta kako satima, neki i danima, čekaju na odobrenje turske države da ih propusti kroz Bosfor. To je turcima znak da su uspijeli.

Veliki dio ljepote Turske države smješten je u Istanbulu a, opet, u Istanbulu je Bosfor srce turskog ponosa i odvažnosti. Sve tamo izgleda drugačije, grandioznije. Zato je kafa uz Bosfor poseban užitak koji se i posebno, puno više, plaća. Kao i sve ostalo. Zato svagdje može biti slobodnih mjesa u restoranima, kafićima, vidikovcima ali oko Bosfora je uvijek pitanje. 

Zabrana brodovima da prolazeći kroz Bosfor onečišćuju more dovela je do bisernog izgleda mora u ovom morskom prolazu. Iako velikih dubina, more na bosforu je prozirno pa se mogu vidjeti raznovrsne ribe koje se u jatima pojavljuju na površini čim se ukaže komadić hrane. Galebovi su, jednako, interesantni. Oni, opet, čekaju ribe na površini i taj ples života i smrti odigrava baš tu pred vašim očima dok pijete svoju kafu i gledate zakonitosti života.

Jako je puno ljudi uz Bosfor, bez razlike bio to radni dan ili vikend. Kupaju se, pecaju, šetaju ili jednostavno sjede i uživaju u pogledu. Uz Bosfor je i staro istanbulsko naselje, prelijepi historijski Arnavutkoy. Tik uz ovaj morski prolaz nalazi se i čuvela Rumeli Hisari tvrđava sa koje se Bosfor vidi odlično. Na samoj bosforskoj vodi je i čuvena džamija na Ortakoyu čiji prelijepi alem možete vidjeti u fotoprilogu ove reportaže. Tu su sve važne turske palače, od Dolmabahče pa sve do onih koje danas koristi turska država kada prima svjetske državnike. 

Uz Bosfor se nude i raznovrsna jela. Turci gotovo sve poslužuju sa listom trave, popularne "nane" pa zaista poslužena riba, limunada ili bilo koja salata odjednom poprima izuzetno svjež miris i okus. Ribe se spremaju sa jako puno biljnih začina a možda ponajbolje piće, istanbulska limunada, može se popiti uz Bosfor, u House hotelu u kojem ovaj napitak ima okus koji kod čovjeka budi oduševljenje i nevjericu ljepote.

Zaista Istanbul vrijedi vidjeti. I upoznati. A ko god dođe u Istanbul treba ponajbolje upoznati Bosfor. Otamo se bolje shvata Turska, turci i njihovi običaji a oni su, znajući to, tamo smjestili većinu svega onog na šta su ponosni.