Ljepote Sarajeva pod zlatnim zalaskom Sunca

Fotopriča sa Žute tabije

Ljepote Sarajeva pod zlatnim zalaskom Sunca

03.04.2017 - 19:14
Repotraže

Jedinstven je doživljaj promatranja zalaska sunca nad Sarajevom kada se kraju bliži topao proljetni dan. U vrijeme kada se Sunce gasi na zapadu, nad gradom se prospe pregršt zlatno-žutih nijansi koje obasjaju sarajevsku dolinu i istaknu sve njene ljepote.

 

Na starogradskom bedemu, Žutoj tabiji, u to vrijeme iskupe se mnogi koji, na povjetarcu, uživaju u panoramskom pogledu na sarajevsko predvečerje. 

Posebno se ističu turisti koji oduševljeno fotografišu okolna brda i građevinska zdanja u dolini ispreplitana u neobičan sklad.

Neobičan je spokoj u posmatranju zalaska sunca nad ovim gradom nad kojim trepti njegova duša. Ne čude sve one priče, putopisi i pjesme u kojima je opjevano Sarajevo koje vijekovima privlači, kako dobre, tako i one loše namjernike na svoje tlo. Upravo je njegova jedinstvenost kroz historiju tema mnogih pjesnika i slikara koji su u ovom gradu našli svoju inspiraciju.

Žamor na tabiji utihne kada Sunce dotakne krajnu tačku na zapadu dok se pale kandilji na džamijskim munarama.

Na izmaku aprilskog dana sarajevska dolina tone u noć ostavljajući u mraku one koji na gradskom bedemu bdiju nad ljepotom grada u dolini.