Magični grad imena Mostar: Spoj vrhunskog skakačkog umijeća i tradicije čuvenog Starog mosta

Skokovi sa Starog mosta datiraju više od četiri stoljeća unazad

Magični grad imena Mostar: Spoj vrhunskog skakačkog umijeća i tradicije čuvenog Starog mosta

17.09.2017 - 21:23
Repotraže

Ako ove subote niste bili u prilici da posjetite grad na Neretvi (Mostar), znajte da ste propustili osjetiti pravu magiju. Glavni akteri magične pustolovine bili su Stari most u Mostaru i vrhunski profesionalci, skakači, učesnici ovogodišnjeg Red Bull Cliff Diving. Bio je pravi sportsko-zabavni spektakl i magija koju rijetko gdje možete da osjetite. Posebna čar je u tome je što skokovi sa Starog mosta datiraju četiri i pol stoljeća unazad. BNN.BA donosi vam fotografije onoga što smo jučer zatekli u magičnom gradu imena Mostar...

Ove godine u Mostaru mogli smo da vidimo spoj vrhunskog skakačkog umijeća i tradicije na čuvenom Starom mostu koji se izdiže iznad smaragdne rijeke Neretve. Osim muškaraca skakale su i neustrašive žene, drugi put zaredom na ovom takmičenju.

Ono što je skokovima dalo posebnu čar je i to da skokovi sa Starog mosta datiraju četiri i pol stoljeća u prošlost. Najbolji svjetski skakači po treći put su demonstrirali svoje vještine pred zahtjevnom publikom u gradu na Neretvi. Kako su to saopćili organizatori, oko 17 hiljada ljudi prisustvovalo je ovom događaju.

Prvo takmičenje u gradu na Neretvi održano je u augustu 2015. godine, a već u septembru naredne godine organizovano je i drugo takmičenje, kada se po prvi put takmiče i žene. Trostruka olimpijska visina skakaonice (27 metara), visina je koja bi u slučaju pogrešnog pada ili ulaza u vodu bila jednaka padu na beton s 13 metara visine. No, to ne sprječava ove neustrašive skakače da svoje majstorije izvode i bez zaštitne opreme. Skok traje samo tri sekunde, a najbolji skakači svijeta za to vrijeme izvodili su nevjerovatne akrobacije.  Nakon pravog umijeća pokreta, dočeka ih hladna rijeka Neretva sa ispod 10 stepeni koju udare s prosječnom brzinom od oko 90 kilometara na sat. Naizad, strogi žiri ocijenio je skakače i proglasio pobjednike...

Hunt i Carlton pobjednici skokova sa Starog mosta

Skakač iz Velike Britanije Gary Hunt pobjednik je skokova sa Starog mosta u okviru takmičenja Red Bull Cliff Diving. Drugi je bio Steven Lobue iz Sjedinjenih Američkih Država dok je na trećem mjestu Rus Nikita Fedotov. U ženskoj konkurenciji pobijedila je Cesilie Carlton iz SAD-a, Helena Merten iz Australije bila je druga, dok je Anna Bader iz Njemačke zauzela treće mjesto.

Kris Kolanus iz Poljske osvojio je četvrto mjesto, Alessandr De Rose iz Italije bio je peti, Jonathan Paredes iz Meksika šest, Michal Navratil iz Češke sedmi dok je na osmom mjestu završio Sergio Guzman, Meksikanac koji se povrijedio tokom današnjeg skoka. On je prevezen niz Neretvu prema Kliničkom centru "Dr. Safet Mujić".

Iako jučer nije nastupala zbog povrede koljena zadobivene prilikom probnog skoka u petak, Australka Rhiannan Iffland zadržala je vodstvo u ukupnom poretku, dok kod muškaraca vodi pobjednik mostarskog takmičenja Gary Hunt.

Posljednja stanica ovogodišnjeg prvenstva Red Bull Cliff Diving je vodopad Rininahue u Čileu, gdje će 21. oktobra biti okrunjeni ovogodišnji najbolji svjetski visinski skakač i skakačica. Red Bull Cliff Diving ekstremni je sport čija se takmičenja održavaju od 2009. godine. Od 2015.godine Mostar je jedan od gradova koji je domaćin svjetskog događaja, kada mediji širom svijeta prenose dešavanja svjetskog takmičenja.

Pripremila: Aldina Rovčanin/BNN.BA