Muzejski predmeti koji krase islamsku tradiciju Bošnjaka

Bili smo u posjeti Gazi Husrev-begove biblioteke

Muzejski predmeti koji krase islamsku tradiciju Bošnjaka

28.06.2015 - 16:17
Repotraže

Nova zgrada Gazi Husrev-begove biblioteke u novom ruhu obogaćena je za još jedan kulturni sadržaj koji krasi i upotpunjava njenu višestoljetnu tradiciju.To je Muzej sa stalnom postavkom naših prelijepih a ponekad i vrlo rijetkih predmeta koji pripadaju kulturnom dobru ovog naroda.

Tu možete vidjeti predmete koji krase islamsku tradiciju Bošnjaka ovih prostora. Oni dolaze iz različitih ambijenata – kućnog, džamijskog, tekijskog, zanatskog. Izlošci su trodimenzionalni a Biblioteka ih je dobijala na poklon ili otkupljivala, a vremenom su prerasli u zbirku od preko 1200 predmeta.

Prelaskom u novu zgradu ukazala se prilika za njihovom prezentacijom, budući da je Biblioteka ranije bila, općenito, u deficitu prostora, a posebno izložbenog koji bi odgovarao jednoj ovakvoj muzejskoj postavci.

Također, posjetili smo i odjel za restauraciju i konzervaciju koji predstavlja servis za najvrednije bibliotečke zbirke, mjesto gdje se ovom vrijednom naslijeđu vraća stari sjaj i gdje mu se značajno produžava vijek.