U posjeti selu Umoljani na Bjelašnici:Mali dragulj od sela sa daškom prošlosti

Ekipa Bnn portala u posjeti starom selu Umoljani

U posjeti selu Umoljani na Bjelašnici:Mali dragulj od sela sa daškom prošlosti

17.08.2015 - 16:30
Repotraže

Sve ljepote Bjelašnice vrijedi pogledati i kada nije zimska sezona,posmatrajući nepregledne pašnjake,uživati u čistom zraku,te posjetiti Babin Do,Umoljane,Lukomir,Šabiće,Čuhoviće,dolinu Rakitnice...Ako se ljubitelji dobre domaće hrane onda ste sigurno na dobrom putu,na putu da kušate domaće specijalitete u selima na ovoj planini.

Ekipa Bnn.ba portala zaputila se na Bjelašnicu u nadi da ćemo stići vidjeti ljetne čari ove bosanske ljepotice.

Pri odabiru mjesta odlučili smo se za Umoljane, mali dragulj od sela sa daškom prošlosti. Administrativno pripada općini Trnovo. Selo je smješteno na nadmorskoj visini od 1353 m.

Selo Umoljani gdje prirodne ljepote ostavljaju bez daha,mjesto gdje priroda nije štedjela kada je dijelila darove,a ljepotom očarava mnoge posjetioce u svako godišnje doba.Pored netaknute prirode ovdje možemo vidjeti stećke,čuvenu Umoljansku džamiju,Okamenjena aždaha,te Studeni potok uz Gradinu. Na samom ulazu u selo nalazi se džamija sa specifičnom munarom prilagođenom vremenskim prilikama na ovom području.] Ne postoje pisani tragovi kada je džamija sagrađena, ali se vjeruje da je od nje starija samo Turhan Emin-begova džamija u Ustikolini. Postoje još naznake da bi mogla biti sagrađena na nekim od bogumiliskih stećaka.

Ostaci drevnih naselja razbacani su oko sela, sa velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika smještenih visoko na hridinama. Dolina Studenog polja je malo mjesto  ljetnog pastirskog sela Gradina koje se nalazi u neposrednoj blizini Umoljana.Naša ekipa dočekana je kao i svako ko se odluči posjetiti ovo staro selo,srdačno i sa porukom da dođemo opet jer zaista fascinante prirodne ljepote uronjene u mistiku stoljetnih legendi, selo čine primamljivom turističkom destinacijom.

Na Gradini iznad umoljana stare gospođe pletu i prodaju čarape koje su žargonski poznatije kao priglavke. Dok one pletu i čuvaju živinu, muškarci su, kako su nam rekle, daleko - ili čuvaju ovce negdje u daljini ili obrađuju zemlju, također...negdje daleko...

Oni koji obiđu umoljanske ljepote uvijek se ponovo vraćaju,jer ovo posebno selo traži da ponovo bude viđeno.Seljani iz ovog sela su to shvatili,pa se sve više počinju baviti planinskim turizmom,nuditi smještaj,dobru hranu,i organizovani obilazak ovog sela.