Amel Tuka nosi zastavu BiH na Maracani

Na otvorenju 31. ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru

Amel Tuka nosi zastavu BiH na Maracani

03.08.2016 - 17:24
Ostali sportovi

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka u petak će na stadionu Maracana nositi  zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji otvaranju 31. ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru. 

"Posebna je čast nositi zastavu svoje države i zadovoljstvo mi je da od svih vrhunskih sportista, koji imaju zavidne rezultate, upravo ja nosim zastavu na otvoranju. Preponosan sam i ovo je samo motiv više da se dokažem i opravdam povjerenje. Ja sam svjestan da svi očekuju dobar plasman, a i ja idem da ostvarim što bolji rezultat. Želim olimpijsku medalju i dat ću sve od sebe da je osvojim", izjavio je Tuka.

Dvadesetpetogodišnji atletičar iz Kaknja ostvario je sjajne rezultate u utrkama na 800 m. Najveći uspjeh ostvario je prošle godine kada je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu gdje je osvojio osvojio bronzanu medalju, dok je sezonu  završio sa najboljim rezultatom na svijetu u toj disiciplini (1:42,51).  Na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Amsterdamu osvojio je četvrto mjesto.

Bosnu i Hercegovinu će u Rio de Jaaneiru predstavljati najbrojnija delegacija od nezavisnosti, sa 11 sportista. Pored Tuke u atletici će još nastupiti Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, te Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (judo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje).

Uz njihove trenere, članove predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH, te šefa misije i zamjenika šefa misije, bh. delegacija će u Rio de Janieru brojati ukupno 27 osoba.

Od naših predstavnika prve će već u subotu nastupiti streljačica Tatjana Đekanović  i plivačica Amina Kajtaz.

Izvor: 
fena