Atletska staza u Centru "Safet Zajko"

Centar za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko", građanima na raspolaganju od 21. septembra

Atletska staza u Centru "Safet Zajko"

12.09.2015 - 15:25
Ostali sportovi

Riječ je o prvoj stazi ovakve vrste koja je namijenjena razvoju sportskih vještina. Sportisti, atletičari i rekreativci novogradskih naselja, kao i ostalih sarajevskih naselja, moći će uživati u treninzima na četiri takmičarske trake, te šest traka u pravcu na 100 m.

Ukupna dužina staze, na kojoj je postavljena sintetički elastična obloga - tartan, je 400 m, dok njena površina iznosi 2.400 m2. Obilježena je po propisima IAAF za traku na 100, 200, 400, 800 i 1.500 m, kao i trku sa preponama na 110 m. 

Staza je projektovana i građena uporedo sa stadionom koji se nalazi unutar atletske staze, na površini od 6.324 m2. Iz Općine Novi Grad ističu da je ovo prvi i jedini teren s umjetnom travom, a kako bi se mogli koristiti i u večernjim terminima, postavljeni su i reflektori za osvjetljenje kompletnog terena. 

Trener i predsjednik Atletskog kluba "Novi Grad" Elmir Ćerimagić izrazio je zadovoljstvo povodom ovog projekta, ističući da očekuje da će ovaj prostor, koji može ponuditi najbolje moguće uslove za treniranje i rekreativno opuštanje tokom cijele godine, iznjedriti nove bisere sporta poput Amela Tuke ili Edina Džeke, koji su najveći sportski uzori mlađih naraštaja. 

Naglasio je da je Atletski kub "Novi Grad" osnovan s ciljem, da, prije svega, okupi djecu i omladinu koji imaju fizičke predispozicije i volju da sistematskim vježbama postižu što bolje sportske rezultate u odgovarajućim atletskim disciplinama. 

Dodao je da je atletska staza u Centru "Safet Zajko" odlično mjesto za treniranje, prvenstveno zbog lokacije na kojoj se nalazi, ne tako daleko od grada, a opet u zelenilu i prirodi koja daje potpuni ambijent u kojem se može trenirati. 

- Do sada nije bilo mogućnosti da djeca treniraju u općini Novi Grad Sarajevo. Mnogim trenerima je bila želja da pridobiju talente s ovog prostora. To nisu uspjevali zato što su bili udaljeni s atletskim poligonima - kazao je Ćerimagić.

Dodao je da im je prilika da pridobiju talentovane dječake i djevojčice kojih ima puno na području ove općine, što se pokazalo kroz školska takmičenja, odnosno na kantonalnom takmičenju za atletičare, saopćeno je iz Općine Novi Grad. 

Izvor: 
Fena