Bivši košarkaš Igokee pozitivan na amfetamin

Uzorak za analizu prikupljen na utakmici Mladost i Igokea

Bivši košarkaš Igokee pozitivan na amfetamin

11.12.2015 - 17:35
Košarka

Doskorašnji košarkaš bh. prvaka Igokee Jordan Railey bio je pozitivan na doping kontroli obavljenoj na prijateljskoj utakmici između KK Mladost i KK Igokea, odigranoj 26. septembra ove godine u Mrkonjić Gradu.

Kako je priopćeno iz Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, analizu uzorka obavio je ovlašteni laboratorij Svjetske antidoping agencije (WADA) u Bukureštu, a kod američkog košarkaša pronađena je zabranjena supstanca amfetamin iz grupe stimulansa. Amfetamin je snažan stimulans koji se koristi u liječenju poremećaja pažnje kod djece, narkolepsije i pretilosti. On je glavni sastojak sintetičkih droga kao što su speed i ekstazi.

Njihovi efekti uključuju smanjeni apetit, povećanu izdržljivost i energiju, povećani libido, hiperaktivnost i nesanicu, a organizam se pritom rapidno iscrpljuje. Sportaš se nije izjasnio o pravu na analizu "B uzorka" u predviđenom roku, čime se smatra da se tog prava odrekao. S obzirom da je Jordan u međuvremenu napustio Igokeu i Bosnu i Hercegovinu, odluku o kazni za Raileya donijet će Međunarodni košarkaški savez - FIBA, kojoj je slučaj proslijeđen. Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine zahvalila je Igokei na profesionalnoj suradnju u borbi protiv dopinga u sportu.

Izvor: 
Fena
Tagovi: