Bolt se oprostio od atletike: "Tužan sam jer odlazim"

London

Bolt se oprostio od atletike: "Tužan sam jer odlazim"

14.08.2017 - 16:37
Ostali sportovi

Najbrži čovjek na svijetu Usain Bolt oprostio se od atletike i potvrdio kako nema namjeru da se vrati tom sportu u kojem je ostvario nevjerovatne rezultate.

"Vidio sam previše ljudi koji su se penzionisali i vratili samo da bi bili gori ili se osramotili. Ja ne želim da budem jedan od njih", izjavio je Bolt na konferenciji za medije u Londonu.

Svjetsko prvenstvo u Londonu bilo je posljednje takmičenje na kojem je učestvovao.

Jamajčanin se u nedjelju, posljednjeg dana takmičenja uz karakterističnu pozu i počasni krug, oprostio od publike od koje je dobio ovacije.

Na zvaničnom semaforu stajala su dva vremena: svjetski rekordi na 100 i 200 metara, koje drži Bolt – 9,58 i 19,19 sekundi.

"Zaista sam tužan jer moram da odem. Rekao sam zbogom navijačima, ali i mojim takmičenjima", kazao je 30-godišnji Bolt.

Njegov oproštajni nastup u Londonu ostat će upamćen po povredi koju je zadobio na posljednjoj utrci - štafeti 4x100. Atletičari su krivicu prebacili na vremenske (ne)prilike i organizatore, koji su Bolta i njegov tim navodno ostavili da na zagrijavanju čekaju 40 minuta zbog ranijih dodjela medalja zbog čega je početak štafete kasnio 10 minuta. 

"Ne mislim da će ovo takmičenje promijeniti ono što sam uradio tokom karijere. Kada sam izgubio na 100 metara, sjećam se da mi je neko rekao da ne brinem jer je i Muhamed Ali takođe izgubio borbu", rekao je.

Bolt je karijeru završio sa osam zlatnih olimpijskih i 11 svjetskih medalja.

Izvor: 
BNN.BA