Danas prva dva četvrtfinalna susreta na Eurobasketu

Preostala dva četvrtfinalna meča u srijedu

Danas prva dva četvrtfinalna susreta na Eurobasketu

15.09.2015 - 10:30
Košarka

Prva dva četvrtfinalna susreta Evropskog prvenstva za košarkaše u Francuskoj igraju se danas.

Grčka i Španija odmjerit će snage od 18.30, dok od 21 sat igraju Francuska i Latvija.

Reprezentacija Grčke pokušat će nastaviti niz od šest pobjeda, a na suprotnoj strani imat će selekciju Španije koja na ovom prvenstvu ne pruža partije kakve se očekuju od prvaka iz 2011. godine. 

Dvije reprezentacije dosad su odigrale veliki broj međusobnih utakmica, a uspješniji su bili Španci. Prije nego što je pobijedila Španiju u drugoj rundi Eurobasketa 2013. reprezentacija Grčke je poražena u prethodnih šest utakmica, uključujući finale SP-a 2006. te polufinala evropskih prvenstava 2007. i 2009. 

No, Grčka je na ovom prvenstvu pokazala da je jedan od glavnih kandidata za medalju. Jedna je od tri selekcije koja je pobijedila svih pet utakmica grupne faze, ali na plasman u polufinale čeka od 2009. 

U drugom večerašnjem četvrtfinalu domaćin i branitelj naslova Francuska dočekuje selekciju Latvije.

Francuska je uz Grčku i Srbiju selekcija koja na ovom prvenstvu nije pretrpjela poraz. U četvrtfinale ulazi nakon ubjedljive pobjede na Turskom, a četiri od šest utakmica na ovom prvenstvu riješila je u svoju korist s 20 ili više poena razlike. Francuska ima i najbolju odbranu na prvenstvu, s obzirom na to da je u prosjeku po utakmici primila samo 64,7 poena.

S druge strane, Latvija je plasmanom u četvrtfinale ponovila najveći uspjeh iz 2001. godine.

- Znamo sve o Latviji. Oni su nam bili protivnici u grupnoj fazi na protekla tri evropska prvenstva. Znamo da su opasni, a u posljednje vrijeme su još opasniji - kazao je francuski selektor Vincent Collet.

Preostala dva četvrtfinalna meča bit će odigrana u srijedu.

Izvor: 
Fena
Tagovi: