Drugi BJJ East European Open Championship u Sarajevu 10. marta

Međunarodni turnir iz brazilske jiu jitsue

Drugi BJJ East European Open Championship u Sarajevu 10. marta

08.02.2018 - 11:04
Ostali sportovi

Akademija borilačkih vještina “Bushido“ Sarajevo, u saradnji sa supervizorom Bojanom Mirkovićem, organizuje drugi po redu međunarodni turnir iz brazilske jiu jitsue “BJJ East European Open Championship Sarajevo“ koji će se održati 10. marta 2018. godine u Dvorani "Mirza Delibašić", u Sarajevu.

Ove godine se očekuje učešće preko 200 takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Turnir je međunarodnog tipa pa se očekuje i nastup takmičara iz Njemačke, Austrije i Jordana. Sudit će se po zvaničnim IBJJF pravilima, a takmičari će biti raspoređeni u IBJJF težinske kategorije, kao i u kategorije juvenila, seniora i mastera. Vrhunac turnira će biti borbe u apsolutnoj kategoriji.

Svoje učešće na turniru najavili su osvajači svjetskih i europskih medalja.

Na prošlogodišnjem turniru, koji je ujedno bio i prvi turnir brazilske jiu jitsue u historiji grada Sarajeva, nastupila su 163 borca iz cijele regije.

Za najuspješniji tim turnira je proglašen “Union BJJ Mirković“, čiji je član i Akademija borilačkih vještina “Bushido“. Nikica Vujičić iz ekipe “Ferrari Team Sarajevo“ je proglašen za najefektivnijeg borca turnira, a Rubina Mešović iz Akademije “Bushido“ je prva žena koja je donijela zlatnu medalju iz brazilske jiu jitsue u Bosnu i Hercegovinu. Turnir je ostvario svoje ciljeve, a to je popularizacija sporta i sve veća zainteresovanost djece i mladih za treniranje istog.

„Brazilska jiu jitsa je relativno mlada borilačka vještina koja je u velikoj ekspanziji širom svijeta, pa tako i u našoj zemlji. Cilj turnira je što kvalitetnija promocija sporta i upoznavanje javnosti sa istim. Fokusirani smo na razvoj omladinskog pogona i želimo da se roditelji što bolje upoznaju sa ovim sportom kako bi uključili svoju djecu u trening. Što se tiče same organizacije turnira, nastojimo da uvedemo novitete, pratimo trendove i da podignemo sve na veći nivo od prošle godine. Pozivamo ljubitelje borilačkih sportova da dođu i uživaju u borbama.“ – izjavio je Adi Kljaho, jedan od trenera Akademije Bushido.

Vaganje takmičara će se održati 9. marta u hotelu Holiday, a turnir počinje 10. marta 2018. godine u sarajevskoj Dvorani "Mirza Delibašić".

Organizatori će uz podršku sponzora obezbijediti besplatan ulaz za sve gledaoce, a za pobjednike medalje i vrijedne nagrade. U najljepšem sportskom duhu takmičenja, gledaoci će imati priliku vidjeti raznolikost iskustva, tehnika i vještina na sarajevskom tatamiju.

E.Hamzić

Izvor: 
BNN.BA