Džumhur: Dokazao sam sebi da mogu da pravim rezultate na najboljim turnirima

Konferencija u Sarajevu

Džumhur: Dokazao sam sebi da mogu da pravim rezultate na najboljim turnirima

06.06.2016 - 14:02
Tenis

Najboljeg bosanskohercegovačkog tenisera Damira Džumhura, trenutno 87. igrača na ATP rang listi,  očekuju nastupi na ATP turniru u Nottinghamu, Grand Slamu u  Wimbledonu i najvjerovanije na olimpijskom turniru u Brazilu. 

Na današnjoj pres-konferenciji Džumhur je govorio o  nastupu na Roland Garrosu, povredi na Challenger turniru u Češkoj, te planovima za nastupe na predstojećim turnirima.  Iskoristio bih priliku da čestitam Novaku Đokoviću na osvajanju Roland Garrosa, koji je napravio nešto sjajno povezavši četiri grand slam turnira. Dostigao je i jako visoki nivo koji će neko teško ponoviti.

"Što se tiče mog nastupa na Roland Garrosu, nisam toliko nezadovoljan koliko sam nezadovoljan žrijebom. Nisam uspio ostvariti rezultat od prošle godine, ali svojom igrom ne mogu biti nezadovoljan - kazao je Džumhur. Nakon eliminacije u Parizu, Džumhur je učestvovao na Challenger turniru u Češkoj, gdje je povrijedio ligamente nožnog zgloba.  Nakon što sam predao meč odmah sam došao kući i počeo terapiju. Nadam se da će oporavak što prije proći da bih bio spreman za Wimbledon i turnir u Nottinghamu prije njega, koji će i biti priprema za grand slam. Prije toga igrat ću i egzibiciju u Liverpoolu", kazao je Džumhur. 

Iako još nema zvaničnu potvrdu će se nastupiti na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru, Džumhr je siguran da će to biti ozvaničeno do kraja ovog mjeseca.  

"Postoji zaista dosta pravila što se tiče olimpijade. Jedino ono što se gleda je današnji ranking. Po današnjem rankingu sam 87. igrač na svijetu, tako da nisam u prvih 56. Ali po pravilima postoje određene pozivnice koje igrači dobijaju. Postoji pet osnova, a  ne ispunjavam dvije od tih pet, no jedna od osnova je da zemlja koja nema predstavnika, a ima igrača u prvih 300, prvi igrač dobija pozivnicu. Po toj osnovi bih trebao dobiti pozivnicu. Od danas pa do 9. juna Olimpijski komitet BiH će dobiti zahtjev za potvrdu do 16. juna kada bi trebao biti potvrđen moj nastup. Kada svi savezi pošalju imena svojih igrača, do 30. juna, znaćemo konačnu listu. Smatram da sam 99 posto na olimpijadi", kazao je Džumhur. 

O nastupu na trećem Grand Slam turniru sezone u Wimbledonu  Džumhur je kazao da je travnati teren podloga koja mu u ovom trenutku najmanje odgovara.

"Na grand slamovima dosta ovisi i o žrijebu. Jedno je sigurno, daću  sve od  od sebe da ostvarim što bolji rezultat jer je svaka pobjeda bitna. Nadam se pozitivnom žrijebu i siguran sam da ću iskoristiti priliku ako je budem imao. Svaka pobjeda na velikom turniru mnogo znači, a  na velikim turnirima osjećam se dobro i igram dobro. Prvenstveno sam sebi dokazao da mogu da igram sa svima i da pravim rezultate na najboljim turnirima", kazao je Džumhur.

Turnir u Nottinghamu igrat će se od 19. do 25. juna, Wimbledon počinje 27. juna, dok će se olimpijski turnir u Rio de Janieru igrati od 4. do 14. augusta. 

Izvor: 
Fena