FIFA kaznila Hrvatski fudbalski savez sa 13.000 švicarskih franaka

Zbog incidenata hrvatskih navijača

FIFA kaznila Hrvatski fudbalski savez sa 13.000 švicarskih franaka

26.06.2018 - 11:19
Fudbal

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) kaznila je Hrvatski fudbalski savez (HNS) sa 13.000 švicarskih franaka zbog nekoliko incidenata hrvatskih navijača za vrijeme utakmice protiv Argentine. FIFA je kaznila HNS zbog učešća hrvatskih navijača u tuči, te zbog bacanja predmeta na teren. Osim novčane kazne, HNS je dobio i upozorenje pa bi novi incidenti sasvim sigurno donijeli i veću kaznu.

FIFA je još ranije kaznila Argentinski fudbalski savez sa 90.000 eura zbog nesportskog ponašanja njihovih navijača na dvoboju s Hrvatskom. Argentinci su bacali petarde, upućivali homofobne poruke, a na stadionu su i napali skupinu hrvatskih navijača, dok je Savez kažnjen i zbog nepojavljivanja igrača pred novinarima.

Međunarodni fudbalski savez je odredio i novčanu kaznu od 10.000 švicarskih franaka švicarskim nogometašima Granitu Xhaki i Xherdanu Shaqiriju zbog nesportskog ponašanja na utakmici sa Srbijom, dok je kapiten Švicaraca Stefan Lichtsteiner dobio kaznu od 5.000 franaka.

Xhaka i Shaqiri su kažnjeni zbog pokazivanja albanskog dvoglavog orla za vrijeme proslave golova. Svi oni će moći nastupiti na sljedećoj utakmici s Kostarikom, iako su neki mediji otkrivali da će dobiti barem dvije utakmice neigranja.

Također, FIFA je kaznila i Fudbalski savez Srbije s 54.000 švicarskih franaka "zbog neprimjerenih transparenata i poruka" njihovih navijača, dok su predsjednik saveza Slaviša Kokeza i selektor Mladen Krstajić dobili po 5.000 franaka kazne zbog komenatara na suđenje.

Izvor: 
BNN.BA