FIFA pokrenula postupke protiv Džake, Šaćirija i selektora Srbije

Zbog načina proslave gola i izjava nakon utakmice

FIFA pokrenula postupke protiv Džake, Šaćirija i selektora Srbije

24.06.2018 - 10:38
Fudbal

FIFA je objavila da je pokrenula postupke protiv reprezentativaca Švicarske Granita Džake i Đerdana Šaćirija, kao i selektora Srbije Mladena Krstajića.

U saopćenju FIFA-e se navodi da je slučaj pokrenut pred Disciplinskom komisijom zbog načina proslave golova dvojice fudbalera u utakmici protiv Srbije. 

“Disciplinska komisija je otvorila postupke protiv švicarskih fudbalera Granita Džake i Đerdana Šaćirija, što je učinjeno zbog uznemiravanja navijača i pokazivanja političkih i uvredljivih poruka navijačima Srbije. Otvoren je i disciplinski postupak protiv FSS, zbog uvredljivih i političkih poruka navijača. Takođe, preliminarna istraga je pokrenuta i protiv selektora Srbije zbog izjava poslije utakmice između Švicarske i Srbije”, navodi se. 

Švicarski mediji navode da je Fudbalska asocijacija Švajcarske najavila da FIFA neće učiniti ništa, navodeći da je ”sve bilo spontano, normalno i bez problema”. 

Uz Šaćirija i Džaku, simbol albanskog dvoglavog orla je pokazao i kapiten reprezentacije Švajcarske Stefan Lihštajner, ali, bar za sada, on nije dio istrage Disciplinske komisije FIFA. 

“Bili smo pod velikim pritiskom, ovo nije laka utakmica za nas. Imamo mnogo Albanaca u timu, a postoji velika historija sukoba Srbije i Albanije. Ovo je, sa mentalnog aspekta, bila veoma teška utakmica za njih“, tim rečima je kapiten branio poteze svojih saigrača. 

Podsjetimo, potpredsjednik FSS Savo Milošević i generalni sekretar Saveza Jovan Šurbatović su ranije potvrdili da će uložiti žalbu FIFA zbog tendencioznog suđenja njemačkog sudije Feliksa Briha, ali i provokacija albanskih fudbalera i navijača na meču sa Švicarskom u Kalinjingradu u kojem je Srbija poražena.

Izvor: 
BNN.BA