FIFA: Xhaka, Shaqiri i Lichtsteiner prošli bez suspenzije, Srbi kažnjeni

Zbog albanskog dvoglavog orla

FIFA: Xhaka, Shaqiri i Lichtsteiner prošli bez suspenzije, Srbi kažnjeni

25.06.2018 - 21:18
Fudbal

FIFA je objavila kako je novčano kaznila Xherdana Shaqirija i Granita Xhaku, igrače kosovskog porijekla koji igraju za Švicarsku zbog proslave golova na utakmici protiv Srbije. Švicarska je slavila 2-1, Xhaka je zabio za 1-1, a Shaqiri za pobjedu. Obojica su golove slavila tako što su od ruku napravila znak albanskog dvoglavog orla što je posebno razbjesnilo Srbe koji su tražili suspenziju od dvije utakmice.

FIFA ih je kaznila novčano zbog 'nesportskog ponašanja suprotnog fair-play principima', a njihov kapiten, Stephan Lichtsteiner, koji im se pridružio u proslavi kako bi se solidarizirao s njima kažnjen je s pet hiljada franaka.

Na istoj utakmici Shaqiri je na jednoj kopački imao zastavu Kosova, na drugoj Švicarske. I za to su Srbi tražili da se Shaqirija drastično kazni.

Na kraju su kaznu platili - Srbi! I to višestruko veću od Švicaraca. 

FIFA je kaznila Srpski nogometni savez s 54.000 švicarskih franaka "zbog neprimjerenih transparenata i poruka" njihovih navijača, dok su predsjednik saveza Slaviša Kokeza i selektor Mladen Krstajić dobili po 5 huljada franaka kazne zbog komentara na suđenje.

Posebno je nevjerovatna i suluda bila izjava Krstajića, koji je suđenje na utakmici usporedio sa suđenjem ratnim zločincima u Haagu te dodao kako bi njemačkog suca Felixa Brycha poslao u Haag da vidi kako je to.

Sve to jer Brych nije sudio penal niti je tražio provjeru VAR-a u situaciji u kojoj je Mitrović bio u 'sendviču' s dva švicarska igrača. No, lijepo se vidjelo da Mitrović prvi vuče Švicarca i Brych je sudio faul u napadu na što su Srbi poludjeli i pronašli novu zavjeru protiv njihovog nogometa i cijelog naroda.

FIFA je upozorila Krstajića i srpski savez da će u slučaju sličnih incidenata biti rigorozno kažnjeni.

Zbog isticanja svog kosovskog porijekla, Srbi su htjeli barem dvije utakmice kazne za obojicu, no FIFA se nije složila s tim. Švicarskoj protiv Kostarike treba pobjeda da bi osigurala plasman u osminu finala.

Izvor: 
BNN.BA