Iz sudskih klupa pravo po medalje: Kamp sport „Peljto“ apsolutni šampion u ženskom boksu

Ex šampion svijeta u boksu Mensur Peljto za BNN.BA

Iz sudskih klupa pravo po medalje: Kamp sport „Peljto“ apsolutni šampion u ženskom boksu

15.03.2017 - 10:06
Ostali sportovi

Iz sudskih klupa pravo u ring, pa po medalje, vraća se Mensur Peljto  profesionalni bosanskohercegovački bokser te nekadašnji svjetski prvak u cruisser kategoriji (86,2 kg) u UBF verziji 2000. Ovoga puta u sklopu škole boksa Kamp sport „Peljto“ bh.bokser mlađim generacijama prenosi ono što je cijeli život i sam učio. Do sad je kroz školu boksa prošlo na hiljade juniora i seniora, dok su u protekle dvije godine bili i apsolutni šampioni u ženskom boksu u Bosni i Hercegovini. 

Mensur Peljto je bosanskohercegovački bokser koji iza sebe je ima 22 profesionalne borbe, sa samo dvije neriješene, a od toga čak šest pobjeda nokautom. Bio je svjetski prvak u cruisser kategoriji (86,2 kg) u UBF verziji 2000. Danas uspješno vodi školu boksa Kamp sport „Peljto“, koja je osnovana u aprilu 2012. godine.

Tužilaštvo Brčko distrikta je 2014. godine je protiv Peljte podiglo i optužnicu za ratni zločin, ali to nije spriječilo ovog profesionalca da nastavi raditi ono što voli. Početkom marta ove godine Apelacioni sud Brčko distrikta održao je javnu sjednicu kaznenog vijeća. Donešena je presuda kojom je odbijena žalba Tužilaštva Brčko distrikta BiH i potvrđena presuda Osnovnog suda kojom je optuženi Mensur Peljto oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo "ratni zločin". Tako se sada Peljto se iz sudskih klupa na velika vrata vraća u svijet boksa i to ovaj put tako što mlađim generacijama prenosi ono čemu se i sam cijeli život posvetio – boksu.

Kamp sport „Peljto“ - bokserski klub iz dana u dan broji veći broj članova, koji zahvaljujući predanom radu i trudu bilježe odlične rezultate. Takmičari koji nastupaju u amaterskom i profesionalnom boksu uče od najboljih, pa se mogu pohvaliti raznim vještinama ovoga sporta koje je na njih prenio ex šampion svijeta u boksu Mensur Peljto. No, ono što je posebno interesantno je i to da je ženski boks sve popularniji, te da i same žene, naročito mlađe generacije postižu sve bolje rezultate.

„Kamp sport „Peljto“ egzistira već četiri godine i kroz našu školu je prošlo preko hiljadu mladih juniora i juniorki, senora i seniorki. Možemo reći da smo u protekle dvije godine bili apsolutni šampioni u ženskom boksu u Bosni i Hercegovini, na što smo posebno ponosni. U srednjoj kategoriji imali smo i  prvaka države koji je putovao i na predolimpijske igre, tako da sada pokušavamo naći mladog talenta ili boksačicu koja bi predstavljala Bosnu i Hercegovinu 2020. u Tokiju na Olimpijskim igrama“, govori Mensur Peljto u razgovoru za BNN.BA.

Radosna vijest za sve ljubitelje ovog sporta je da je škola boksa besplatna.  

„Već četvrtu godinu zaredom škola boksa koju vodim je besplatna za sve uzraste, s tim da klasifikaciju vršimo od trinaeste godine pa nadalje“, napominje Peljto.

Ono što je posebno interesansno je da sve veći broj žena, mladih djevojaka je zainteresovano za ovaj sport. U državnom prvenstvu u boksu za mlade održanom u Brčkom, članice ove škole boksa napravile su više nego zapažene rezultate.

„Upravo smo došli sa državnog prvenstva u boksu za mlade koje je bilo održano u Brčkom, za juniore i za pionire. Ukupno četiri takmičara su nastupila ispred naše škole. U ženkosm boksu imamo vicešampionku Bosne i Hercegovine Amnu Džihanić , izgubila je u finalu of predstavnice iz Širokog Brijega, dok je Emina Selimović postala državna prvakinja u kategoriji od 60 do 64 kg. Sada nas očekuje i prvenstvo za seniore gdje ćemo nastupiti, tako da u kontinuitetu učestvujemo i dobro pariramo svim klubovima u BiH. Čak se možemo pohvaliti da smo trostruki državni prvaci u ženskom boksu i da ćemo tim tempom i nastaviti“, ispričao nam je Peljto uspjehe škole boksa.

Klub trenutno broji oko 50 djevojaka i150 aktivnih muškaraca. Od toga su  neki prešli i u profesionalne boksere, ali i dalje koriste dvoranu i Kamp boks „Peljto“ za svoje  treninge.

„Dobro je da imamo svoju dvoranu i moram priznati da bez pomoći Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo koje na podržava i obezbjeđuje nam prostor, teško da bi mogli uspjeti sami“, ističe Peljto.

Amna Džihanić ima svega šesnaest godina, u Kamp sport „Peljto“ trenira već sedam mjeseci.

„Otprilike od sedme godine treniram razne vrste sporta, ali me uvijek mamila samoodbrana, pa sam tako od malena krenula da učim i radim na tome da savladam tehnike boksa i kick boksa“, govori Amna za BNN.BA.

Prije par dana bila je i učesnica državnog prvenstva gdje je osvojila titulu vice šampiona. No, kako nam je rekla ima ambiciju da se nastavi dalje baviti  se ovim sportom.

Mlada Emina Selimović, ima svega petnaest godina, a pored košarke, boks intenzivno trenira već pune dvije godine.

„Bavim se sportom otkako znam za sebe, tako da sam već sedam ili osam godina u sportu. Prošle godine sam bila na državnom takmičenju kada sam izgubila u finalu, dok sam ove godine odlučila da osvojim prvo mjesto i to mi se i ostvarilo“, govori Emina Selimović, petnaestogodišnja državna prvakinja u kategoriji od 60 do 64 kg.

Iman Čizmić ima 21 godinu i ljubav prema boksu javila se još prošle godine kada je njena mlađa sestra počela trenirati.

„Mnogo mojih prijatelja se pridružilo meni, sada svi zajedno treniramo i ja sam prezadovoljna. Ovo je četvrti sport kojim se bavim. Međuim, boks je moja ljubav.  Treniram svaki dan i planiram i ići na takmičenje. Ja volim  biti drugačija, isprobavati nove i drugačije stvari i možda sam baš zbog toga odabrala ovaj sport koji i nije toliko svakidašnji za žene. Kada sam tek došla ovdje trenirati, zatkla sam žene koje su odlične u tome što rade i one su mi na neki način bile inspiracija, tako da bih željela nastaviti njihovim putem i biti dobar primjer“, otkriva nam Iman svoje ambicije.

Pored Mensura Peljte, u školi boksa su još dva trenera Midhat Šendelj-Mido i Samir Begić. Treninzi su svaki dan u više termina. Za BNN.BA govoro je i trener Midhat Šendelj-Mido koji kaže kako je najvažnije da se mladi sklone sa ulice, da su u sali, da vježbaju i da se posvete nečemu što će za njih biti korisno.

Ovdje su mladi stvarno dobri. Nama je najvažnije da ih sklonimo sa ulice, da su u sali, da vježbaju i da se posvete nečemu što će im biti od koristi. Ovdje kod nas su ravnopravni i djevojčice i dječaci. Jednako se treniraju, dobri su i poslušni. Učimo ih prije svega da budu dobri ljudi, i sport je taj koji sigurno ne može napraviti loše ljude“, govori za BNN.BA trener Midhat Šendelj-Mido koji nam ujedno i šalje izvrsnu poruku.  

Izvor: 
BNN.BA