"Košarka u bivšoj Jugoslaviji - jučer, danas, sutra"

Posljedni dan simpozija "SimpoSar 2015"

"Košarka u bivšoj Jugoslaviji - jučer, danas, sutra"

09.10.2015 - 14:38
Košarka

Posljednji dan 4. međunarodnog sportskog simpozija "SimpoSar 2015" počeo je okruglim stolom o temi "Košarka u bivšoj Jugoslaviji - jučer, danas, sutra".

Okruglom stolu prisustvovali su istaknuti košarkaški radnici, domaći i regionalni sportski velikani Željko Jerkov, Rato Tvrdić, Samir Avdić, novinar Zdravko Reić, selektor zlatne kadetske reprezentacije BiH Josip Pandža i vlasnik OKK Spars Nihad Selimović, pod voditeljstvom i organizacijom dugogodišnjeg sportskog novinara i komentatora Sabahudina Topalbećirevića. Učesnici okruglog stola su razgovarali o košarci za vrijeme bivše Jugoslavije i napravili paralelu s današnjim vremenima, te se prisjetili zlatnih vremena ex jugoslovenske košarke, s posebnim osvrtom na trofejnu generaciju splitske Jugoplastike.

O uspjesima Jugoplastike govorili su Željko Jerkov (62), košarkaški reprezentativac Jugoslavije, igrač Istragrađevnog (Pula), pa splitske Jugoplastike i Rato Tvrdić (72), jedan od najboljih splitskih košarkaša koji je cijelu karijeru posvetio Jugoplasitici, s kojom je osvojio dva prvenstva i tri kupa Jugoslavije, te dva evropska Kupa Radivoja Koraća. Kao reprezentativac bivše države, Tvrdić je osvojio zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu 1970. godine, kao i dvije srebrene medalje, te dvije zlatne i srebrenu medalju na prvenstvima Evrope. O zlatnim vremenima Košarkaškog kluba Bosna prisjetio se Samir Avdić, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, koji je u dresu Bosne proveo punih 13 godina.

Avdić se osvrnuo i na legendarnu jugoslovensku juniorsku reprezentaciju koja je iznjedrila košarkaške velikane koji su obilježili jednu eru evropske košarke. Za tu reprezentaciju, koja nikada nije izgubila utakmicu, a dva puta je na svjetskom prvenstvu u Bormiju porazila selekciju SAD-a i postala prvak svijeta, pored Avdića igrali su velikani poput Dine Rađe, Tonija Kukoča, Saše Đorđevića i drugih, a selektor je bio Svetislav Pešić.  Program posljednjeg dana ''SimpoSara'' će biti nastavljen predavanjem trofejnog bh. atletičara Amela Tuke i njegovog trenera, jednog od najboljih atletskih trenera današnjice - Italijana Giannija Ghedinija. Uslijedit će predavanje o temi ''Da li je moguće realno i pošteno izvještavanje sa sportskih događaja'' hrvatskog novinara Zdravka Reića, a posljednje predavanje ovogodišnjeg sarajevskog simpozija održat će bivši selektor nogometnih reprezentacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević o temi ''Vatreni i Dinamo''. 

Izvor: 
Fena