Košarkaški savez BiH pred stečajem zbog finansijskog duga

Dug od 2,5 miliona KM

Košarkaški savez BiH pred stečajem zbog finansijskog duga

16.05.2017 - 15:24
Košarka

U Sarajevu je danas održana vanredna sjednica Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH nakon čega je generalni sekretar Dubravko Barbarić potvrdio kako se savez zbog finansijskog duga u iznosu od oko 2,5 miliona konvertibilnih maraka (KM) - nalazi pred stečajnim postupkom.

"Otvoreno mogu pričati o svemu u KS BiH, jer godinu dana radim volonterski i nije me stid. KS BiH se nalazi pred kolapsom i to je činjenica. U savez su ušli SIPA i Tužilaštvo i utvrdilo se, naknadno, s punim razlogom. Ušle su i finansijska policija i porezne uprave i ispostavilo se, isto tako, s punim pravom. KS BiH po mnogim osnovama nije djelovao u skladu sa zakonom i to smo naslijedili. Mogu čak reći da ništa nije bilo u skladu sa zakonom. Od sitnica do krupnih stvari, kao što su porezne obaveze. Tužilaštvo će utvrditi ko je odgovoran za ovo stanje u kojem se KS BiH nalazi“, rekao je Barbarić.

Prema njegovim riječima, Košarkaški savez BiH na ime PDV-a dužan 650.000 KM, od čega oko 150.000 ide na kamate. Nadalje, federalna porezna uprava utvrdila je da je KS BiH u ovom trenutku dužan 465.000 KM, a oko 132.000 su samo kamate.

"Time se KS BiH našao u nezavidnoj poziciji. Čekao me je veliki izazov kada sam došao u savez, a to je dug od oko 1,4 milion KM, koji je za 100.000 umanjen. Međutim, sada je utvrđeno da je naš dug uduplan. Struktura duga je sada prilično jasna i zna se prema kome koliko se duguje. Ipak, to situaciju ne čini ništa boljom. Naš dug prema osnovu poreza je oko 1,2 milion KM, a ako uzmemo u obzir ove parametre i činjenicu da imamo godišnji prihod između 1,5 i 1,7 milion KM, a ukupni dug nam je 2,4 miliona, jasno je da je KS BiH pred stečajem i pred kolapsom", istakao je Barbarić.

Prema njegovim riječima, "neki" su obećali pomoć ali takva obećanja nisu dala nikakve rezultate. 

"Imamo problema s takvim stvarima kao što su činjenica da je Federalna vlada prošle godine odobrila 150.000 KM za KS BiH, ali zbog prepucavanja na političkoj razini niko nije vidio niti marke od tih sredstava. Da ne govorimo onda o tome šta možemo očekivati u ovoj i narednim godinama. Ovo nije moje, ni članova UO, ovo je državno i ne očekujemo da država ulazi sa represivnim aparatom, nego da bude i konstruktivna", istakao je Barbarić i potom iznio konkretan zahtjev KS BiH.

Barbarić je rekao da ukoliko se nešto ne dogodi u narednih sedam dana javnost može očekivati da će kancelarija KS BiH biti zatvorena, što bi značilo obustavljanje svih aktivnosti u ovom sportu, od klupskih do reprezentativnih.

Izvor: 
BNN.BA/N1