Na današnji dan prije 85 godina rođen je Asim Ferhatović Hase

Legenda Fudbalskog kluba Sarajevo

Na današnji dan prije 85 godina rođen je Asim Ferhatović Hase

24.01.2018 - 10:28
Fudbal

Na današnji dan 1933. godine rođen je Asim Ferhatović Hase, jedna je od najvećih legendi Fudbalskog kluba Sarajevo. 

Rođen je 1933. godine u Sarajevu. Odrastao je na Kovačima, gdje je još kao dječak počeo igrati fudbal na lokalnom igralištu.

Kao 15-godišnjak odlazi na Koševo i pristupa omladinskom timu FK Sarajevo gdje počinje njegova sjajna fudbalska karijera.

U novembru 1951. godine debitirao je prvi tim Sarajeva u Kup utakmici s Čelikom u Zenici, koja je završena pobjedom Bordo tima 3:0. U maju iduće godine, na gostovanju kod Crvene zvezde odigrao prvu ligašku utakmicu, a prvjenac u dresu Sarajeva upisao 1953. u pobjedi nad Zagrebom 2:1. 

Uskoro Hase postaje najbolji igrač Sarajeva, pa 1961. dobiva poziv za reprezentaciju. Ispostavit će se da je utakmica s Južnom Korejom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na stadionu JNA 8. oktobra 1961. godine, njegov jedini nastup u plavom dresu.

Godine 1963. uslijedila je epizoda koja je Asimu Ferhatoviću osigurala status legende. Hase prelazi u Fenerbahce, ali mu se nakon mjesec dana sekretar kluba Budo Vuković požalio da je Sarajevo u nevolji uoči susreta sa Željezničarom. Ferhatović se vratio u Sarajevo, registrirao za matični klub, za nekoliko dana stekao pravo igranja i pomogao da klub s Koševa slavi u gradskom derbiju.

U sezoni 1963. - 1964. bio je najbolji strijelac Prve lige, a godinu kasnije najzaslužniji za vicešampionsku titulu Sarajevu.

U šampionskoj sezoni 1966 - 1967. upisao je osam nastupa, od čega posljednji 16. oktobra 1967. godine, na Kantridi, kada je nakon samo 15-ak minuta igre zbog povrede morao napustiti teren. Bila je to nedjelja u kojoj je otišao Hase, nedjelja kada je Hase odigrao svoju posljednju utakmicu u bordo dresu.

U 16 godina igranja u dresu Sarajeva, Ferhatović je postigao ukupno 100 golova u zvaničnim utakmicama, što ga do danas čini najboljim strijelcem Sarajeva, svih vremena, kada su u pitanju zvanični nastupi.

Preminuo je od infarkta u noći s 24. na 25. januar 1987. u svojoj porodičnoj kući na Kovačima.

Olimpijski stadion Koševo danas nosi ime Asim Ferhatović Hase.

U njegovo ime, svake godine se održi malonogometni turnir.

Za Haseta su vezane brojne legendarne anegdote. Pričalo se po gradu na Miljacki da je Hase predriblao pola protivničkog tima, došao do gol linije, a zatim se okrenuo selektoru, nabio loptu i rekao: ‘E, haj’ ga sad ti daj! Još jedna legendarna anegdota je vezana za Haseta, iako neki pričaju da je u originalu anegdota vezana za Ivicu Osima. Naime, komentator Mirko Kamenjašević je na jednoj utakmici prilikom komentarisanja izjavio: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!”

Izvor: 
BNN.BA