Opatija: Održan sastanak nogometnih saveza regije

Domaćin HNS

Opatija: Održan sastanak nogometnih saveza regije

25.06.2015 - 22:30
Fudbal

Hrvatski nogometni savez bio je domaćin regionalnog sastanka predstavnika nogometnih saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, održanog danas u Opatiji.

Razgovarano je o više tema koje su zajedničke svim savezima. To su, prije svega, zaštita i sigurnost na nogometnim natjecanjima, što je gorući problem većine saveza sudionika današnjeg sastanka, socijalnom dijalogu između saveza, klubova i igrača, novoj ulozi posrednika u pregovorima klubova i igrača u transferima i zapošljavanju, regionalnom natjecanju, te aktualnoj situaciji na razini FIFA-e i UEFA-e, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

Predstavnici saveza su izrazili veliku zabrinutost u pogledu sigurnosne situacije na svojim stadionima, a o čemu je upoznat predstavnik UEFA-e Marc Timmer, voditelj Odjela za sigurnost i stadione. 

Jedinstveni je stav da bez učinkovitog i integriranog djelovanja državnih institucija ovaj problem nogometne organizacije ne mogu riješiti same. Bez toga se neće moći omogućiti nogometašima i njihovim organizacijama te najvećem dijelu navijača da se takmiče, odnosno uživaju u nogometu bez incidenata, pirotehnike i verbalnog nasilja. 

- Predlaže se da UEFA nastavi kontinuirano poticati državne vlasti u integriranom pristupu ovom ozbiljnom problemu. Odgoda rješavanja ovih problema imat će dalekosežne štetne posljedice za klubove i reprezentacije - navodi se u saopćenju.

Sudionici sastanka su razmijenili informacije o statusu profesionalnih nogometaša te su zaključili da se nacionalnim zakonodavstvima trebaju uvažiti specifičnosti i razlike u njihovom radno-pravnom statusu, uključujući financijska davanja. 

U odnosu na posrednike, zaključeno je da se njihov status i djelovanje trebaju regulirati na jedinstven način, a u okvirima regulative FIFA-e.

Regionalno natjecanje bit će jedna od tema na predstojećem sastanku predsjednika i generalnih sekretara saveza članova UEFA-e koji će biti održan u septembru te stoga o ovoj temi nisu zauzeti novi stavovi.

Tema je bila i aktualna situacija u FIFA-i, a posljedično i UEFA-i te je dogovoreno da će savezi sudionici imati zajedničke stavove o najvažnijim pitanjima djelovanja svojih krovnih organizacija.

Već je dogovoren i sljedeći sastanak koji će biti održan uz domaćinstvo Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u novembru u Sarajevu. 

Izvor: 
Fena