Prije 49 godina FK Sarajevo osvojilo prvu titulu u svojoj historiji

Historija bosanskohercegovačkog fudbala

Prije 49 godina FK Sarajevo osvojilo prvu titulu u svojoj historiji

02.07.2016 - 09:27
Fudbal

Na današnji dan 1967. godine FK Sarajevo osvojio je prvu titulu u bivšoj Jugoslavij. Bordo tim je u posljednje kolo sezone ušao sa dva boda prednosti ispred Dinama, a na Koševu je gostovao Čelik za kojeg se znalo da ispada iz lige, neovisno od rezultata utakmice.

Piše: Aljukić E./BNN.BA

U posljednje kolo Sarajevo je ušlo sa dva boda prednosti u odnosu na Dinamo, te je za konačnu ovjeru titule bio potreban još samo jedan bod u duelu sa Čelikom. Uoči same utakmice bilo je dosta dilema oko sastava.

U fenomenalnoj utakmici, 30.000 gledalaca vidjelo je sedam pogodaka i hat-trick Vahidina Musemića - domaćin je slavio pobjedu 5:2. Bio je to prvi put u istoriji jugoslovenskog fudbala da je jedan sarajevski klub osvojio titulu.

Iako je cijelo poslijepodne padala kiša, atmosfera na stadionu je bila na velikom nivou. Stotine balona, sirena i petardi dodatno su uljepšali dekor, a svakako najveća erupcija oduševljenja desila se kada su fudbaleri Sarajeva istrčali na teren, u novim bordo dresovima i sa cvijećem u rukama. Iako je još od ranije bilo poznato da će Čelik napustiti elitno društvo, Zeničani na Koševo nisu došli sa bijelom zastavom.

Za Sarajevo su nastupili: Sirćo, Fazlagić, Vujanović, Jesenković, Bajić, Prljača, Šiljkut, Prodanović, Makić, Musemić, Antić.

Za Čelik su igrali: Vranješ, Štaka, Radičević, Miklaušević, Golubović, Galijašević, Rajić, Čerimagić, Renić, Lalić, Bajrić.

Igrači Sarajeva na teren su istrčali u potpuno novim dresovima, dar preduzeća Feroelektro. Kiša je iznenada pljusnula, ali nije mogla poremetiti veselje šarolike i razdragane mase. Jedan sportski avion u više mahova nadlijetao je stadion i izbacio na desetine lopti od plastične mase. Redari nisu uspjeli da zadrže najezdu najmlađih gledalaca koji su prodrli u teren preskočivši sve barijere. Lopte su se grabile, a igrači sarajevskog prvaka bili su začas opkoljeni od svojih ljubimaca, pisalo je u izvještaju sa utakmice na stranicama Oslobođenja 3. jula 1967. godine.

Bilo je to sjajno prvo poluvrijeme u kojem je publika vidjela šest pogodaka. Musemić je postigao tri pogotka (7, 33, 37), Antić je zabio u 43, dok je za Zeničane dvostruki strijelac bio Čerimagić (10, 21). Jedini pogodak u drugom dijelu bio je djelo Prodanovića.

Nakon što je sudija odsvirao kraj, veliko slavlje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je moglo da počne.

Prvi čovjek Sarajeva tih godina bio je Mile Perković, koji je obavljao i funkciju direktora Šipada. U trenucima slavlja bila mu je to peta godina u klubu. Razumljivo, bio je ushićen uspjehom kluba na čijem je čelu. "Zadovoljstvo je veće što je titula osvojena sa vrlo mladim igračima, koji su izrasli u redovima našeg podmlatka, ili u malim klubovima iz naše okoline", rekao je Perković.

Uoči početka sezone Sarajevu se nisu davale šanse za titulu. Čak su i sami smatrali da će dovoljno biti da zadrže mjesto u ligi, upravo iz razloga što su tim sačinjavali mladi, nepoznati fudbaleri za koje se do tada malo znalo. Ipak, ispravnom selekcijom fudbalskog talenta došlo se do velikog uspjeha.

Sarajevo postaje prvi bosanskohercegovački šampion, i uz to ostvaruje plasman u finale Kupa Maršala Tita, ali tu uz dosta mutnih radnji, rezultatom 2:1 gubi od Hajduka u utakmici koja se igrala u Splitu.

Osvajanjem titule, Sarajevo je steklo pravo nastupa u Kupu šampiona, gdje ostvaruje plasman među 16 najboljih evropskih timova, ali tamo je eliminisano od strane čuvenog engleskog Macnhester Uniteda, koji nakon izbacivanja Sarajeva (0:0 i 2:1) odlazi do samog kraja i postaje prvak Europe za tu sezonu.

Drugu titulu u bivšoj zajedničkoj državi Sarajevo je osvojilo u sezoni 1984/85.

Izvor: 
BNN.BA