Robert Prosinečki novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Naslijedio Baždarevića koji je bh. selekciju vodio od 2014.

Robert Prosinečki novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

04.01.2018 - 14:39
Fudbal

Robert Prosinečki je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH. Tako će Prosinečki selektorskoj klupi naslijediti Mehmeda Baždarevića koji je reprezentaciju vodio od decembra 2014. do oktobra 2017. godine.

Bivši fudbaler Crvene zvezde, s kojom je u sezoni 1990/1991 osvojio Kup evropskih šampiona, tako je postao deseti selektor u historiji nacionalnog tima od sticanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja BiH.

Prosinečki, koji je rođen 12. januara 1969. godine u Njemačkoj, ujedno je postao i četvrti najmlađi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mlađi od popularnog Žutog (49 godina) u trenutku debija na klupi nekadašnjih Ljiljana a sada Zmajeva, bili su Meho Kodro (41 godina), Faruk Hadžibegić (42) i Baka Sišković (43).

Nekadašnji trener Crvene zvezde, Kayserispora i bivši selektor Azerbejdžana u dosadašnjoj trenerskoj karijeri osvojio je tek jedan Kup Srbije sa Zvezdom. Ipak, kao igrač Prosinečki se osim Kupa evropskih šampiona može pohvaliti i sa tri titule prvaka Jugoslavije i jednim Kupom Maršala Tita. S Realom je osvojio po jednu titulu prvaka Španije i titulu španskog Superkupa.

Ukupno šest trofeja osvojio je noseći dres zagrebačkog Dinama, koji je u to vrijeme nosio ime Croatia (tri titule prvaka Hrvatske, dva Kupa Hrvatske i jedan Superkup).

Posljednji pehar kao igrač Prosinečki je podigao je u dresu Olimpije s kojom je osvojio Kup Slovenije.

Sa juniorskom reprezentacijom bivše Jugoslavije Prosinečki je osvojio Svjetsko prvenstvo u Čileu 1987. godine. Tri godine kasnije s mladom selekcijom zemlje koja više ne postoji bio je drugi u Evropi, da bi se s Hrvatskom na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine okitio bronzanom medaljom.

Izvor: 
BNN.BA