'Trka u čast demokratije - 15. juli' na Vilsonovom šetalištu

Na inicijativu Turske ambasade u BiH

'Trka u čast demokratije - 15. juli' na Vilsonovom šetalištu

24.06.2017 - 13:34
Ostali sportovi

Na inicijativu Turske ambasade u Bosni i Hercegovini, 15. jula na Vilsonovom šetalištu, bit će održana kratka ljetna utrka pod nazivom "Trka za demokratiju – 15. juli". Generalni pokrovitelji trke su Ambasada Republike Turske u BiH, Turkish Airlines - Predstavništvo u BiH i ZiraatBank.

Ta sportska i društveno odgovorna utrka se organizuje u čast demokratije turskog naroda. Uzimajući u obzir događaje koji su se desili 2016. godine u Turskoj u noći između 15. i 16. jula, tačnije neuspjeli pokušaj državnog udara, cilj trke je okupljanje predstavnika svih generacija te slanje poruke podrške, ne samo turskom, već i svim narodima širom planete koji promovišu vrijednosti mira i demokratije.

Također, trkom će se će i dati počast za 248 šehida demokratije, građana koji su izgubili živote tokom pokušaja udara.

- Zahvaljujem svima koji su od početka podržali ovu organizaciju na čelu sa Vladom Kantona Sarajevo, bosanskohercegovačkim vlastima, nevladinim organizacijama i turskim institucijama i organizacijama koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Sve vas očekujemo na „Trci za demokratiju – 15. juli - izjavio je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç.

Na ovoj kratkoj i društveno odgovornoj utrci/šetnji od 3,5 km, koja će startati ispred Ambasade Republike Turske i voditi kroz Vilsonovo šetalište, očekuje se učešće i do pet stotina učesnika. S obzirom da je "Trka za demokratiju – 15. juli" dovoljno kratka da se dionica može brzo preći i šetnjom, učešće je dostupno i osobama koje ne treniraju redovno.

Cilj je da se okupi što veći broj učesnika i da ta manifestacija postane tradicionalno sportsko druženje građana.

Po uzoru na dosadašnju praksu, svi učesnici će dobiti specijalnu poklon majicu prilikom podizanja broja te osvježenje prilikom prolaska kroz cilj.

Za pobjednike pokrovitelji trke: Ambasada Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines - Predstavništvo u BiH, ZiratBank, TIKA, Institut Yunus Emre te Grad Istanbul pripremili su posebne nagrade i poklone. Nagradni fond iznosi 1.000, 500 i 250 KM za prva tri mjesta u muškoj i u ženskoj kategoriji, a za prvoplasirane učesnike i učesnice Turkish Airlines je pripremio i poklon avio karte za bilo koju destinaciju u Republici Turskoj, saopćili su organizatori. 

Izvor: 
Fena