U Sarajevu počeo međunarodni turnir brazilske jiu jitsue

"BJJ East European Open Championship Sarajevo"

U Sarajevu počeo međunarodni turnir brazilske jiu jitsue

10.03.2018 - 13:45
Ostali sportovi

Međunarodni turnir brazilske jiu jitsue "BJJ East European Open Championship Sarajevo", drugi po redu, otvoren je danas u dvorani "Mirza Delibašić" Centra Skenderija u Sarajevu u organizaciji Akademije borilačkih vještina "Bushido" iz Sarajeva i u saradnji sa supervizorom Bojanom Mirkovićem.

Na turniru učestvuje 260 takmičarki i takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Njemačke, Austrije, Jordana i Bosne i Hercegovine.

Osnovni cilj organizovanja turnira jeste promocija brazilske jiu jitsue, a po riječima orgaizatora u BiH postoji veliko interesovanje.

Rubina Mešović-Kljaho iz Akademije borilačkih vještina "Bushido" Sarajevo, prvakinja Evrope u BJJ 'no-gi', izjavila je za Fenu da se ove godine turnir organizovao upravo zbog toga što su prošle godine uočili, nakon prvog turnira, da postoji velika zainteresiranost.

- Brazilska jiu jitsua je sport koji doživljava ogromnu ekspanziju u proteklih deset godina a tek sada je negdje na polovini puta da dostigne vrhunac. Ove godine smo uložili puno više truda u organizaciju kako bi Sarajevo dobilo turnir kakav zaslužuje. Prijavljenih takmičara i takmičarki ima 260 što je respektabilna brojka. U našem regionu ovo je drugi po veličini turnir ikada organizovan, mislim da je najveći imao 300 učesnika - navela je Mešović-Kljaho

Dodala je da su za pobjednike kategorija osigurane vrijedne nagrade, posebno dizajnirane medalje, kao i za pobjednike apsolutnih kategorija. Nada se da će se ovaj turnir uvrstiti u kalendar sportskih dešavanja Grada Sarajeva i postati tradicionalan.

Pojasnila je i neke osnovne karakteristike te vještine, istakavši da je mnogi često miješaju sa japanskom jiu jitsom, karateom, aikidom...

- Brazilska jiu jitsua je sport u kojem mi protivnika nastojimo dovesti na pod nekim obaranjem i zatim ga 'završiti' polugom ili gušenjem, odnosno natjerati na predaju. Nema udaranja, što je česta zabuna koju miješaju s tradicionalnom japanskom koja ima elemente karatea - istaknula je.

Sudit se po zvaničnim IBJJF pravilima, a takmičari su raspoređeni u IBJJF težinske kategorije, kao i u kategorije juvenila, seniora i mastera.

Turnir je počeo danas u 10.00 sati i trajat će do 18 sati. 

Izvor: 
Fena