U septembru "Djevojke na trčanju" i "Novo nordisk fun run"

Treća trka/šetnja samo za djevojke

U septembru "Djevojke na trčanju" i "Novo nordisk fun run"

22.08.2015 - 11:54
Ostali sportovi

Treća trka/šetnja samo za djevojke "Djevojke na trčanju 2015" bit će upriličena u nedjelju, 13. septembra, kada će oko 300 učenica trčati tri kilometra kroz sarajevsko Vilsonovo šetalište.

Kako je Feni kazao direktor udruženja "Marathon" Sarajevo Erol Mujanović ova trka je lagana i kratka, a trasa se može preći i šetajući te su pozvani svi zainteresirani. 

Najavljeno je da će znak za start dati ambasadorica Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Liloe Vibeke, a sve učesnice čekaju i vrijedni pokloni prilikom prolaska kroz cilj. 

Ova aktivnost je pokrenuta da bi se ojačala uloga žene u društvu i da bi se, prije svega u sportu, borilo protiv stereotipa i predrasuda, pogotovo kada se radi o ženskom trčanju. 

Također, 20. septembra bit će upriličena "Novo Nordisk Fun Run" trka/šetnja koja će početi u isto vrijeme kada i sarajevski polumaraton. 

Jedan od ciljeva ove kratke i svima dostupne trke i šetnje kroz centar grada jeste i borba sportom protiv dijabetesa, a Mujanović kaže da organizatori i partneri trke žele pružiti priliku građanima za zdraviji i kvalitetniji život. 

Trasa trke je ravna i pogodna za šetnju ili trčanje svih zainteresiranih od šest do 66 godina i organizatori očekuju više od 500 učesnika. 

Kao i svake godine do sada, dodaje Mujanović, na obje trebalo bi biti više od 2.000 gostiju što će rezultirati i s velikim brojem noćenja, a veoma važan će biti i humanitarni aspekt ovih utrka jer će se putem organizacije "Kult" podržati projekti mladih "Škola prijateljstva" i razonodni centar "Spajalica". 

Mujanović je zahvalio svim partnerima iz privatnog, javnog i nevladinog sektora koji su podržali sve aktivnosti Udruženja "Marathon" u ovoj godini, naglasivši da ga raduje brzorastuće i sve veće učešće stanovnika iz cijele BiH u ovakvim projektima što pokazuje da se svijest ipak polako mijenja. 

- U školi trčanja smo zabilježili rast učesnika od 300 posto u ovoj godini, svi žele trčati i osjećati se bolje i naša je dužnost i zadovoljstvo da budemo na usluzi društvu, ne gubeći iz vida humanitarni aspekt kojim pomažemo i činimo društvo boljim - podvukao je. 

Direktor Udruženja "Marathon" Sarajevo Erol Mujanović smatra da ovako uspješni rezultati dolaze kao potvrda kvaliteta i liderstva Udruženja "Marathon" Sarajevo u oblasti promocije rekreativnog trčanja i koje već deceniju posluje u BiH. 

Izvor: 
Fena