Zbog dopinga: Atletičarki Adeli Čomor dvogodišnja zabrana takmičenja

Testovi bili pozitivni na Ephedrine

Zbog dopinga: Atletičarki Adeli Čomor dvogodišnja zabrana takmičenja

02.08.2017 - 12:12
Ostali sportovi

Adela Čomor, atletičarka Atletskog kluba Novi Grad iz Sarajeva suspendovana je na dvije godine, saopćeno je iz Atletskog saveza BiH, nakon što je nakon testiranja urina bila pozitivna na Ephedrine.

Čomorovoj su poništeni svi rezultati ostvareni na pojedinačnom prvenstvu BiH, a osvojila je dvije srebrne medalje u trkama na 3.000 metara i 5.000 metara.

Kako je navedeno iz Agencije za antidoping kontrolu BiH u uzorku ove bh. atletičarke za doping testiranje pronađena je zabranjena supstanca Ephedrine u koncentraciji većoj od 10 µg/ml (klasa S6. Stimulansi), čime je počinjeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa, prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste.

Uzorak je prikupljen 11. juna na pojedinačnom prvenstvu BiH u atletici za seniore i seniorke 2017., a Čomor je od strane Agencije za antidoping kontrolu pismeno obaviještena o rezultatima analize uzorka iz nadležne laboratorije, kao i o pravu na analizu uzorka „B“ ili odricanja od istog, u skladu sa članom 7.3 Svjetskog antidoping kodeksa.

Obzirom da se atletičarka odrekla prava na analizu „B“ uzorka, Atletski savez Bosne i Hercegovine izrekao joj je mjeru zabrane takmičenja u trajanju od dvije godine, a poništavaju se rezultati i plasman koje je Adela Čomor ostvarila na navedenom pojedinačnom prvenstvu BiH.

 

Izvor: 
BNN.BA