Apple gasi popularni servis iTunes

Ideja o tri novorazvijene aplikacije

Apple gasi popularni servis iTunes

01.06.2019 - 18:03
Tehnologija

Kompanija Apple priprema se da ukine svoj servis iTunes, koji je uspio da, od kada je pokrenut 2003. godine, potpuno transformiše muzički biznis.

Prema pisanju američkih medija, Apple će se na svojoj godišnjoj konferenciji developera početkom sedmice, pozabaviti podelom ponude iTunesa na tri novorazvijene aplikacije: za muziku, za TV i za podcast.

Tehnološki gigant iz Kupertina još uvijek nije iznio zvanične informacija u vezi sa ovim informacijama. Nekadašnji direktor ove kompanije, Steve Jobs, prevenstveno se fokusirao na muziku, pije nego je počeo da se bavi filmovima i podcastima.

 

Prilikom predstavljanja iTunesa, on je 2003. izjavio da se Apple time želi da bude od pomoći korisnicima koji ne žele da "kradu" muziku sa interneta, kao i kompanijama koje na nju polažu autorska prava.

iTunes je vrhunac popularnosti doživio krajem 2000-tih, a za njegov uspjeh bila je odgovrna činjenica da je taj servis korisnicima omogućio mnogo bolje organizovanje muzičke kolekciju te brige o porijeklu fajlova.

Pojava Spotifyja predstavljala je udar na dominaciju Applea u ovo polju, ali i tehnološkog napredak kada je streaming u pitanju.

Izvor: 
BNN.BA