Astronomi po prvi put snimili kako se rađaju novi planeti

U blizini zvijezde LkCa

Astronomi po prvi put snimili kako se rađaju novi planeti

20.11.2015 - 08:44
Tehnologija

Po prvi put naučnici su oko mlade zvijezde udaljene 450 svjetlosnih godina snimili fotografije prašine i plinova koje se okupljaju kako bi formirale protoplanet.

Među nekoliko hiljada planeta koje smo dosad otkrili u prostranstvima svemira, dosad niti jedan još nije bio u fazi formiranja. Po prvi puta sada su naučnici snimili fotografije prašine i plinova koje se  okupljaju kako bi formirale protoplanet. Američki i australski astronomi ovaj su fenomen otkrili u solarnom sistemu oko zvijezde LkCa 15, udaljene nekih 450 svjetlosnih godina od Zemlje. 

- Niko nije uspješno i bez sumnje prije nas detektirao formiranje planeta - rekla je Kate Follette sa Univerziteta Arizone i dodala kako je dosad bilo alternativnih objašnjenja za slične fotografije,  a da sada nema mjesta sumnji. 

U časopisu Nature navodi se kako je zvijezda okružena protoplanetarnim diskom koji se formira oko mladih zvijezda od čestica koje su ostale nakon što je formirana sama zvijezda. Naučnici su postavili hipotezu koju su potvrdili fotografijama, da se planeti formiraju unutar diska od samih čestica i prašine. - Ovaj smo sistem odabrali jer se radi o mladoj zvijezdi koja još ima materijala preostalog od njenog formiranja - rekla je Follette.

Ova zvijezda stara je oko dva milijona godina, a naučnici kažu da su otkrili najviše tri planeta u procesu formiranja.

Izvor: 
24sata.hr