Budućnost je tu: McLarenova formula pokretat će se mislima

Zvijer

Budućnost je tu: McLarenova formula pokretat će se mislima

07.12.2015 - 09:32
Tehnologija

Bolid koji je vizija Formule 1 moći će mijenjati oblik, energiju će crpiti iz solarnih ćelija, a komunicirat će s vozačem, koji će njime moći upravljati gestikuliranjem.

McLarenom MP4-X, trkaćim bolidom budućnosti, vozač će moći upravljati uz pomoć misli. Bolid, s kojim će se tijekom vožnje moći i komunicirati, vozača će upozoravati i o kvarovima i problemima na vozilu.

Iako se takav koncept vozila doima kao neka daleka budućnost, McLarenov ga je tim nedavno predstavio kao svoje viđenje Formule 1. 

- Budućnost Formule 1, kako je mi vidimo, naše će obožavatelje ostaviti bez daha kao niti jedan drugi sport do sada - najavio je John Allert, direktor grupe McLaren. Iako je već i sam izgled ovog bolida fascinantan, ono što se skriva “ispod kože” daleko je od očekivanja. Bolid će moći mijenjati oblik, a energiju neće crpiti iz goriva već uz pomoć solarnih ćelija. Uz to, koncept ovog revolucionarnog vozila uključuje i aktivni sustav protoka zraka, koji se isključuje na ravnom a uključuje u zavojima omogućavajući lakše svladavanje krivina pri većim brzinama. I vozač je dio inovacije, jer u vožnji mora nositi pametno odijelo.

- Na odijelu će biti ugrađeni posebni senzori koji će nam moći pružiti informacije o vozaču i njegovu stanju nakon pretrpljenog sudara - tvrde stručnjaci iz McLarenova tima.

 

Izvor: 
24sata.hr