Dronovi zamijenjuju perače prozora na velikim visinama

Široka primjena mini letjelica

Dronovi zamijenjuju perače prozora na velikim visinama

26.11.2018 - 09:03
Tehnologija

Dronovi su sve prisutniji na radnim mjestima, te mijenjaju način na koji se poslovi objavljaju, a takođe omogućavaju kompanijama da štede vrijeme, povećaju sigurnost i smanje troškove. Nova ideja je da zamjene ljudske perače prozora na visokim objektima.

Ogromni dron za pranje prozora proizvela je kompanija Aerones iz Letonije, a njegov zadatak je da zameni ljude u čišćenju prozora visokih objekata. 

Kompanija Aerones je prvi put stigla na naslovnice 2017. godine kada je koristila svoju letjelicu za spašavanje, a sada tvrdi da njen dron za pranje prozora može da radi 20 puta brže u odnosu tradicionalne metode, kao i da je pri tome rad mnogo sigurniji. 

Letjelica široka tri metra ima 12 propelera, te je opremljena crevima, sunđerima i kamerama, a njom upravlja čovjek s tla tako što prati proces pranja. Dron se napaja pomoću kabla koji ga povezuje s baterijom na tlu, a voda putem crijeva dolazi iz rezervoara koji se takođe nalazi na tlu. Trenutni dizajn omogućava dronu da dosegne visinu od 350 metara, ali bi se daljim razvojem ova visina mogla povećati. 

Kompanija Aerones je osmislila i vlastiti stabilizacijski sistem kako bi dron mogao da se nosi s lošijim vremenskim uslovima. Ako vas interesuju sigurnosne mjere u slučaju da dron doživi katastrofalan kvar u letu, ne brinite, letjelica teška 55 kg neće pasti na nečiju glavu jer je kablom pričvršćena za vrh zgrade. 

Video u prilogu pokazuje dron u akciji, ali se ne vidi koliko je on zapravo efikasan u čišćenju, odnosno da li može ukloniti najupornije mrlje, tvrdokornu prljavštinu i slično. Kompanija razmišlja i da pomogne vatrogascima nešto drugačijom verzijom drona, a treća verzija predstavljena ranije ove godine se može koristiti za proveravanje i čišćenje velikih vetrenjača.

Izvor: 
b92.net