FBI uspio provaliti u iPhone napadača bez pomoći Applea

Nije nemoguće

FBI uspio provaliti u iPhone napadača bez pomoći Applea

29.03.2016 - 10:46
Tehnologija

Američke vlasti htjele su pristupiti podacima u iPhoneu jednog od napadača iz pucnjave u San Bernardinu i ustrajale su na tome da Apple napiše softver koji će razbiti zaštitu. 

Američka vlada rekla je u ponedjeljak kako je uspjela pristupiti podacima pohranjenim na šifriranom iPhoneu koji je rabio jedan od napadača u terorističkom napadu u San Bernardinu i odustala od zahtjeva da sud prisili Apple da provali šifru na uređaju.

Vlada je ustrajavala do prošloge sedmice na tome da nema načina pristupiti telefonu koji je rabio Rizwan Farook osim da prisili Apple da napiše softver koji bi onesposobio zaštitu šifre. Ministarstvo pravosuđa dobilo je prošli mjesec sudski nalog koji naređuje Apple da izradi software koji će zaobići element ugrađen u najnoviji operativni sistem iPhonea koji briše pohranjene podatke nakon 10 neuspješnih pokušaja utipkavanja šifre čime bi omogućili istražiteljima da pokušavaju sa šifrom dok ne uspiju otkriti pravu.

Glavni upravitelj Applea Tim Cook je to odbio argumentirajući da vlada želi previše i da bi to ugrozilo računalnu sigurnost za svakoga. Farook je sa svojom ženom ubio 14 ljudi u napadu u prosincu u San Bernardinu u Kaliforniji, a 22 ranio. Par je ubijen u pucnjavi s policijom nakon napada.

U iznenađujućem obratu FBI je objavio prošli tjedan kako vjeruje da će biti u stanju otključati iPhone bez Appleove pomoći. Ministarstvo pravosuđa je u ponedjeljak u zahtjevu sudu reklo kako vlada "više ne zahtijeva" Appleovu pomoć te je zatražilo od savezne sutkinje u Riversideu u Kaliforniji da povuče svoju naredbu kojom prisiljava Apple da pomogne.

Apple je tvrdio kako bi vladin zahtjev stvorio "stražnji ulaz" telefonima koji bi mogli zloupotrijebiti kriminalci i vlade i da Kongres nije dao ministarstvu pravosuđa ovlasti da postavlja takve zahtjeve. Čelnici tehnološke industrije među kojima Googlea, Facebooka i Microsofta i preko dvadeset drugih tvrtka su podnijeli sudske podneske u kojima podržavaju Apple. Ministarstvo pravosuđa dobilo je potporu sigurnosnih agencija i šest rođaka žrtava iz San Bernardina.

Izvor: 
24sata.hr