Hakovano 412 miliona naloga sajtova za upoznavanje

Najmasovniji upad u jednu kompjutersku bazu podataka

Hakovano 412 miliona naloga sajtova za upoznavanje

14.11.2016 - 22:17
Tehnologija

Oko 78.000 korisnika sajtova za odrasle bilo je prijavljeno preko imejl adrese američke vojske, a 5.600 preko mejlova državnih institucija SAD Lični podaci oko 412 miliona korisnika pornografskih i sajtova za upoznavanje kompanije „Frend fajnder netvorks” ukradeni su u napadu hakera koji se smatra dosad najmasovnijim upadom u jednu kompjutersku bazu podataka.

U upadu koji se dogodio prošlog mjeseca, ukradena su korisnička imena, adrese elektronske pošte, aj-pi (IP) adrese, pristupne lozinke (99 odsto svih šifara za pristup), podaci o vremenu posljednje posjete sajtu i sa kog internet pretraživača je pristupano.

Kompanija „Frend fajnder netvorks”, prethodno poznata pod imenom „Penthaus medija grupa”, ima u svom sastavu nekoliko sajtova za odrasle i za upoznavanje od kojih najpoznatiji „Adalt frend fajnder” (Adult Friend Finder) ima čak 339 miliona naloga. Potpredsjednica kompanije nije potvrdila razmjere ovog napada, ali je dodala da su primili brojne izvještaje o mogućim bezbjednosnim problemima i da su „otkrili i popravili propuste”. Firma „Leaked Source”, za praćenje bezbjednosti podataka na internetu, koja je otkrila ovaj napad, ocijenila je da ni jedan od dva načina na koji je „Frend fajnder netvorks” čuvao informacije o korisnicima nikako ne može da se smatra bezbjednim.

Hakovani podaci otkrivaju da je 78.000 korisnika sajtova za odrasle bilo prijavljeno preko e-mail adrese američke vojske, 5.600 preko mejlova državnih institucija SAD, dok je 16 miliona naloga već ranije ugašeno. Ovo nije prvi put da su sajber-kriminalci provalili u podatke korisnika „Frend fajndera”. U maju prošle godine procurili su lični detalji oko četiri miliona korisnika, koji su obuhvatali imejl adresu, datum rođenja, poštanski broj, seksualno opredjeljenje i podatak da li su zainteresovani za vanbračnu avanturu, naveo je „Gardijan”. Inače, sajtovi za upoznavanje česta su meta zlonamjernih napada. U ljeto prošle godine ukradeni su podaci oko 30 miliona korisnika sajta „Ešli medison”, što je dovelo čak do nekoliko samoubistava onih čiji su lični podaci postali javno dostupni.

 

Izvor: 
nezavisne.com