Hrvati upućuju posljednji pozdrav analognoj televiziji

14. zemlja u svijetu

Hrvati upućuju posljednji pozdrav analognoj televiziji

17.06.2015 - 16:54
Tehnologija

Republika Hrvatska uspješno je završila prelazak na digitalno odašiljanje TV signala i ugasila analognu televiziju kao 14. zemlja u svijetu. Od ‘digitalne dividende’ Državni proračun izravno je uprihodio preko 612 milijuna kuna, a od godišnjih naknada će se do isteka dozvola 2024. uplatiti dodatnih 432 milijuna, što ukupno iznosi preko milijardu kuna, piše tportal.hr

Za hrvatske građane digitalna televizija je donijela bolju kakvoću televizijskog signala, bolju i postojanu kakvoću slike te mogućnost većeg izbora kroz dodatne televizijske programe i nove usluge.

Prijelazno razdoblje u kojem su sve države Europe i Afrike te velik broj azijskih zemalja trebale prijeći s analognog na digitalno odašiljanje televizijskog signala službeno završava 17. lipnja 2015. Ovaj rok postavljen je u završnom sporazumu Regionalne radiokomunikacijske konferencije 2006., na kojoj je usvojen međunarodni frekvencijski plan digitalne televizije. Zemlje koje nisu u potpunosti završile prelazak, nastavljaju s radom, ali bez mogućnosti zaštite analognih odašiljača i pokrivanja signalom.

Republika Hrvatska uspješno je završila prelazak na digitalno odašiljanje TV signala i ugasila analognu televiziju kao 14. zemlja u svijetu i prva u regiji još u listopadu 2010.

Digitalna televizijska tehnologija u odnosu na analognu televiziju pruža veće mogućnosti u proizvodnji, prijenosu i distribuciji televizijskog signala te omogućava jednostavnije pohranjivanje multimedijskih sadržaja i ostalih podataka.

Izvor: 
BNN / tportal.hr