Inženjeri Formule 1 napravili nosiljku za bebu

Visokotehnološka nosiljka posebno dizajnirana za bolesnu novorođenčad

Inženjeri Formule 1 napravili nosiljku za bebu

05.07.2017 - 22:59
Tehnologija

Tehnologija Formule 1 imala je uticaj na mnoge oblasti života, od aeronautike do biciklizma, javnog prijevoza i analize podataka. Međutim, inženjeri Formule 1 sada su prešli na bebe osmislivši visokotehnološku nosiljku posebno dizajniranu za bolesnu novorođenčad, prenosi BBC.

Williams tim Formule 1 svake godine potroši 100 miliona funti na inovacije kako bi bolidi ove kuće išli sve brže i brže. Međutim, materijali koji se koriste za vozila Formule 1 sada su iskorišteni za proizvodnju transportnog sredstva za bebe.

U pitanju je Baby Pod 20, glatka lagana kutija sa klizećim providnim poklopcem i veoma mekano obloženom unutrašnjošću. Osmišljen je za transport teško bolesnih beba ličnim vozilima, kolima hitne pomoći ili helikopterom.

Kutija izgleda veoma jednostavno, ali je zapravo rezultat intenzivnog razvoja. Napravljena je od ugljeničnih vlakana, izuzetno jakog materijala od koejeg se prave i vozila Formule 1.

Prenošenje novorođenčadi sa jednog mjesta na drugo može da bude veoma zahtjevno, a često je neophodno održavanje stalne temperature i zaštita od vibracija i buke. U prošlosti su u tu svrhu korišteni inkubatori, ali su oni bili teški i zahtjevali snabdevanje strujom kao i posebno vozilo za transport.

Baby Pod je u početku razvijen kao lagana i praktičnija varijanta inkubatora, a potom se pristupilo izradi još naprednijeg dizajna. Rezultat je proizvod težak samo devet kilograma koji zauzima relativno malo prostora i može da izdrži udar jačine do 20 G, u slučaju saobraćajne nesreće.

Ormond bolnica iz Londona već je počela da ga koristi za transport bolesne djece, a menadžer službe prijevoza kaže da su oduševljeni novom nosiljkom, čija cijena je 5.000 funti.

Izvor: 
BNN.BA/N1