Japanci rasprodali robota od 3000 KM

Nestao u 60 sekundi

Japanci rasprodali robota od 3000 KM

26.06.2015 - 13:21
Tehnologija

Robot Pepper ima senzore na glavi, poprsju i rukama uz pomoć kojih može shvatiti kako se čovjek osjeća, te se u skladu s tim može veseliti, bojati ili pak biti tužan.

Robot Pepper ima brojne senzore na glavi, poprsju i rukama uz pomoć kojih može shvatiti kako se čovjek osjeća, te se u skladu s tim može veseliti, bojati ili biti tužan. Košta oko 3000 KM.

Nastao je u radionici Alderaban Robotike u suradnji s japanskim operatorom SoftBank Mobile Corp. Visok je 1,20 metara i teži 28 kilograma. Litijska baterija omogućava mu više od 12 sati rada. Nema nogu, već samo bazu koju podržavaju tri kotača.

Za komunikaciju koristi čak četiri mikrofona, dvije kamere i trodimenzionalni senzor, a sve to omogućava mu da analizira izraze lica i tonove glasa kod ljudi. Pepper nije sposoban obavljati složene kućanske poslove i uglavnom služi da bi zabavljao svoje vlasnike i radio im društvo, razgovarao s njima i pokušao ih utješiti.

Proizvođaču je bila namjera da posluži u prvom redu starijim ljudima koji pate od usamljenosti, međutim, 1000 primjeraka razgrabile su sve generacije.

Izvor: 
24sata.hr