Japanska svemirska letjelica Hayabusa-2 uspješno skrenula ka asteroidu Ryugu

Japan prije pet godina uspješno završio prvu misiju Hayabusa

Japanska svemirska letjelica Hayabusa-2 uspješno skrenula ka asteroidu Ryugu

15.12.2015 - 12:27
Tehnologija

Japanska agencija za istraživanje svemira JAXA je saopćila da misija svemirske letjelice Hayabusa-2 protiče po planu i da je letjelica uspješno ostvarila još jedan zahtjevan manevar i ušla u pravu putanju ka asteroidu Ryugu.

 

U saopćenju se navodi da su sve funkcije letjelice nakon godinu dana provedenih u svemiru i dalje u najboljem redu i da bi slijetanje na ciljani asteroid trebalo biti ostvareno u planiranom periodu u junu ili julu 2018. godine. Početkom decembra prošle godine Hayabusa-2 lansirana je u svemir kako bi „donijela“ uzorke materijala sa površine asteroida Ryugu koji se u orbiti nalazi između Zemlje i Marsa. Planirano je da letjelica na površini asteroida tokom 18 mjeseci misije iskopa krater i pokupi uzorke materijala. Ponovno polijetanje sa asteroida će biti krajem 2019. godine, a godinu kasnije se očekuje i njeno slijetanje na Zemlju. Naučnici smatraju da bi na površini asteroid moglo bi organiskih materija, a odgovor na to bi trebala donijeti 600 kilograma teška letjelica Hayabusa-2.

Japan je prije pet godina uspješno završio prvu misiju Hayabusa, a letjelica je donijela uzorke sa jednog manjeg asteroida.

Izvor: 
Anadolija