Kina sutra šalje dva astronauta u svemir

Peking ulaže milijarde dolara u svoj kosmički program

Kina sutra šalje dva astronauta u svemir

16.10.2016 - 12:11
Tehnologija

Kina će sutra lansirati svemirsku misiju sa ljudskom posadom, javili su danas kineski mediji, što je jedan od koraka zvaničnog Pekinga ka uspostavljanju kineske svemirske stanice.

Astronauti Đing Haipeng i Čen Dong sutra će se nalaziti u kosmičkom broju "Šenžu-11" kad on bude lansiran sa kosmodroma Điukvan u pustinji Gobi, objavila je kineska državna novinska agencija Sinhua, a preneo France press.

Oni bi trebalo da stignu u kinesku kosmičku laboratoriju Tjangong-2 za dva dana i da u njoj ostanu 30 dana, prije nego što se vrate na Zemlju.

Đing, 50-godišnji astronaut koji je već dvaput boravio u svemiru, bit će komandant leta do laboratorije, koja je lansirana u septembru.

On i Čen će tokom boravka u svemiru vršiti istraživačke projekte u vezi sa popravkom opreme u svemiru, vazduhoplovnom medicinom, kosmičkom fizikom i biologijom, atomskim časovnicima i istraživanjem solarnih oluja.

Zvanični Peking ulaže milijarde dolara u svoj kosmički program, u nastojanju da uhvati korak sa SAD i Evropom, navodi AFP.

Izvor: 
Fena
Tagovi: