Kompanija Microsoft Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu donirala Windows Phone uređaje

Razvoj mobilnih aplikacija

Kompanija Microsoft Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu donirala Windows Phone uređaje

08.06.2015 - 10:57
Tehnologija

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu pokrenuo je inicijativu da u svoj nastavni plan i program uvrsti i razvoj mobilnih aplikacija.

Kompanija Microsoft je odlučila podržati projekt i inicijativu time  što će pomoći u osposobljavanju laboratorije doniranjem deset Windows Phone uređaja nove generacije, koji će podržavati Windows 10 operativni sistem, a studenti će ih moći koristiti za razvoj Windows Phone aplikacija. 

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Samim Konjicija smatra da su mobilne aplikacije jedan od najbrže rastućih i visoko profitabilnih segmenata IT industrije. Pametni uređaj, odnosno smartphone, kazao je, ostvario je popularnost zahvaljujući širokom spektru aplikacija koje se nalaze na njemu i na taj način su otvoreni novi načini komunikacije i informisanja. 

- Naš fakultet želi biti u koraku sa svim trendovima i ponuditi našim studentima kvalitetan program za usavršavanje koji će prije svega voditi ka sigurnijem zapošljavanju naših studenata - kazao je on.

Direktor Microsoft BiH Omar Krivošija naglasio je da je želja ove kompanije kroz saradnju s fakultetima generisati kvalitetne IT stručnjake kako bi se smanjio jaz između ponude i potražnje na tržištu rada, kada su u pitanju IT vještine i zanimanja, saopćeno je iz Microsofta BiH.

Izvor: 
Fena