Međunarodni sajam robota u Tokiju: Robot "kuhar" oduševio posjetioce

Tokyo Big Sight

Međunarodni sajam robota u Tokiju: Robot "kuhar" oduševio posjetioce

03.12.2015 - 13:16
Tehnologija

Međunarodni sajam robota u Tokiju (IREX), inače najveći sajam ovog tipa u svijetu, i ove godine privukao je pažnju ljubitelja robota iz cijelog svijeta.

 

Sajam se održava u japanskom kongresnom centru Tokyo Big Sight, a posjetioci iz svih dijelova svijeta imali su priliku upoznati se sa najnovijim dostignućima u ovoj oblasti tehnologije. Ipak, najveću pažnju privukao je robot koji priprema obrok u tradicionalnoj japanskoj kutiji za hranu. Također, posjetiocima sajma predstavljeni su i humanoidni roboti koji pomažu ljudima u vanrednim situacijama, mali roboti koji plešu, roboti koji se kreću na pokret ljudske ruke, roboti koji sipaju vodu u čašu. Ljubitelji dronova uživali su u letu minijaturnog dron robota.

Prvi IREX organizovan je 1973. godine, a od tada se svake dvije godine održava u glavnom gradu Japana. Organizatori ovog sajma su Japanska asocijacija za robote (JARA) i kompanija Nikkan kogyo Shimbun. Sajam je inače prilika za brojne kompanije iz Japana, ali i iz cijelog svijeta, da predstave svoje proizvode u ovoj oblasti.

Izvor: 
Anadolija