Meteorolozi upozoravaju: 2016. će biti najtoplija godina ikada

Rekordna

Meteorolozi upozoravaju: 2016. će biti najtoplija godina ikada

12.08.2016 - 18:27
Tehnologija

Zemlja je ove godine toliko topla da bi najviša razina globalnog zatopljavanja koju su prije samo par mjeseci dogovorili svjetski lideri na summitu u Parizu mogla uskoro biti probijena.

Oko 200 država u januaru je dogovorilo radikalni rez upotrebe fosilnih goriva kako bi ograničili rast prosječne svjetske temperature na ispod 2 stepeni Celzija od predindustrijskih vremena, s težnjom da on bude na 1,5 stepeni Celzija.
 
Usprkos tome, čini se da će 2016. biti najtoplija godina u historiji, potaknuta i El Ninom koji grije Tihi okean, prenosi Svjetska meteorološka organizacija Ujedinjenih naroda. Prvih šest mjeseci bili su 1,3 stepeni Celzija topliji od predindustrijskih vremena. Mnogi naučnici smatraju da će granica određena u Parizu biti probijena već početkom sljedećeg desetljeća, zbog čega će debata o globalnom zatopljenju biti o tome je li moguće smanjiti globalni termostat.

Klimatski stručnjaci sastat će se od 15.-18. augusta u Ženevi kako bi pripremili izvještaj Ujedinjenih naroda o cilju od 1,5 stepeni Celzija, koji su zatražili svjetski lideri u Parizu. Probijanje granice jedno je od važnih pitanja u pripremnim dokumentima za taj izvještaj. 

Zemlje u razvoju vide probijanje granice kao izdaju bogatih država, te recept za još gore toplinske udare, poput onih na Bliskom istoku ove godine, te topljenje grenlandskog leda koji bi mogao dovesti do potonuća otočnih država.

"Postoji rizik da je 'probijanje granice' skliska padina prema slabijoj ambiciji", smatra Emmanuel de Guzman, sekretar klimatske komisije Filipina koja predsjeda skupinom od 43 država u razvoju, nazvanu Forum ranjivih na klimu (CVF). 

Taj pogled su zauzeli i neki atletičari na Olimpijadi u Riju, noseći natpis "1,5 – rekord kojeg ne smijemo srušiti", što je dio kampanje koju vodi CVF, čije su članice države poput Bangladeša, Maldiva ili Guatemale. 

Granica od 1,5 stepeni mogla bi biti probijena kroz pet godina ako se nastave dosadašnji trendovi svjetskih emisija stakleničkih plinova, u čemu predvode Kina i SAD. 

Izvor: 
24sata.hr