Misterij Apolla 10: Jezivi zvuk NASA je skrivala 40 godina / VIDEO

Svemirska muzika

Misterij Apolla 10: Jezivi zvuk NASA je skrivala 40 godina / VIDEO

22.02.2016 - 12:37
Tehnologija

U julu 1969. godine, u sklopu misije Apollo 11, prvi su ljudi kročili na površinu Mjeseca. Samo dva mjeseca ranije oko njega je kružio Apollo 10 čija je posada doživjela do danas neobjašnjeni fenomen.

Nakon što je ušao u orbitu Mjeseca, Apollo 10 je došao na njegovu 'tamnu stranu', tj. stranu koja nije osvjetljena sunčevom svjetlošću. To je ujedno značilo i prekid svih komunikacijskih veza s NASA-om na otprilike sat vremena. Sve do 2008. godine, javnost je bila uvjerena da su astronauti tih sat vremena proveli u potpunoj tišini svemirskog prostranstva. No, to je bilo daleko od istine. Puna četiri desetljeća bila su potrebna da se pronađu snimke komunikacije između astronauta kroz tih sat vremena 'tišine'.

Na tim snimkama, piše Huffington Post , zabilježena je 'neobična, nadzemaljska glazba' koja je dolazila kroz radijski modul, čemu će biti posvećene epizode u nadolazećoj sezoni dokumentarnog serijala ' NASA's Unexplained Files '. Zabilježeni razgovor između tri astronauta indiciraju da oni nikada nisu čuli nešto poput toga.

- To zvuči poput, znate, poput svemirske glazbe...'

- Čujete li to?! Taj zvuk? Vuuuuuuuuu!

- To je zaista neobična muzika.

Svemirski 'koncert' potrajao je gotovo sat vremena, a prije nego što je nanovo uspostavljena veza s NASA-om, astronauti su raspravljali bi li trebali reći kontroli misije što su čuli. Na kraju su odlučili sve prešutjeti.

- Bilo je nevjerojatno, zar ne? Bismo li im trebali reći što smo čuli?

- Ne znam. Moramo dobro razmisliti.

- Astronauti Apolla 10 vrlo su dobro znali kakve zvukove mogu očekivati u svemiru. Logika mi nalaže da ako su oni nešto čuli, onda je nešto bilo tamo, izjavio je za potrebe nadolazećeg dokumentarca astronaut Apolla 15 Al Worden.

- Ako NASA smatra da je to u interesu javnosti, onda se pojedine informacije skrivaju, zaključio je.

I tako je i bilo sve od 1969. do 2008. godine.

- O ovakvim se stvarima čuje tek mnogo godina kasnije i tu je glavni problem. Čak i oni koji su bili na licu mjesta nakon toliko godina mogu posumnjati u svoja sjećanja i zato je danas vrlo teško izvlačiti nekakve zaključke, izjavio je Worden za Huffington Post .

Pitanje je hoće li ikada biti otkriveno odakle je došla 'svemirska muzika', a kako bi čuli i nju i razgovore astronauta, ali i stručnjaka, morat ćemo pričekati spomenuti dokumentarac. Jedva čekamo!

Izvor: 
24sata.hr